Skip to main content

Spaanse wittebonensoep met gepofte knoflook en chorizo en een waterkerssalade met appel en meiraap

Varken

  • Totale tijd 45 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 0.50 knoflookbol, ongepeld
  • 200 gram meiraap
  • 150 gram chorizo
  • 1 sjalot
  • 1 volkoren zadenbrood
  • 2 blikken boterbonen
  • 4 el peterselie
  • 1 el verse tijm, gerist
  • 100 gram waterkers
  • 1 appel

In Huis

  • 4 el azijn
  • 1 el suiker
  • 0.80 liter kokend water
  • olie om te bakken
  • 1 tl paprikapoeder (eventueel gerookt)
  • tl chilipoeder
  • 1 tl tijm, gedroogd
  • 0.50 bouillonblokje (optioneel)
  • kneepje citroensap, naar smaak
  • 3 el olijfolie
icon package

Recept stappen

  1. Verhit de oven voor op 180 °C. Leg de knoflookbol op een stuk aluminiumfolie, besprenkel met olijfolie en wikkel dicht. Pof de knoflook 20-25 minuten in de oven tot de teentjes zacht en zoet zijn. Laat ze afkoelen en druk uit hun velletje.
  2. Doe de azijn in een pannetje en smelt de suiker er doorheen. Zet het vuur uit. Schil de meiraap, halveer of snij in kwarten en dan in dunne hapklare plakjes. Meng de meiraap met de warme azijn.
  3. Snij de chorizo in blokjes en bak ze in een braadpan, tot ze hun olie afgeven. Schep ze op een bord met het grootste deel van de olie uit de pan en zet weg.
  4. Zet de waterkoker aan voor de bouillon. Snipper de sjalot. Verhit 2 eetlepels olijfolie in de braadpan en fruit de sjalot glazig. Voeg het (gerookte) paprikapoeder, chilipoeder en de gedroogde tijm toe en bak al roerend 1 tot 2 minuten tot de geuren vrijkomen.
  5. Bak het brood ca. 15 minuten af in de voorverwarmde oven.
  6. Spoel de boterbonen onder koud water en laat uitlekken. Doe de bonen en de gepofte knoflookteentjes bij de sjalot. Schenk het (kokende) water erbij. De bonen moeten net onderstaan. Laat rustig aan de kook komen en haal de pan van het vuur zodra het kookt. Pureer de soep met een staafmixer. Proef of het zout genoeg is, zo nee, verkruimel dan een stukje bouillonblokje erboven. Voeg evt. nog wat water toe als je de soep te dik vindt.
  7. Snij de peterselie fijn. Voeg de peterselie, de verse tijmblaadjes en driekwart van de chorizoblokjes bij de soep en laat nog 5 minuten heel zacht pruttelen. Breng op smaak met zout, peper en het citroensap (mag uit een flesje).
  8. Verwijder alleen de dikkere stelen van de waterkers en doe in een slabak. Meng de meiraap met 1 el van de azijn (of meer naar smaak), de olijfolie, peper en zout bij de waterkers. Snij de appel in stukjes en roer door de salade.
  9. Garneer de soep met de rest van de blokjes chorizo en de olie en serveer met de salade en het brood.