Skip to main content

Spaanse wittebonensoep met gepofte knoflook halfgedroogde tomaatjes en een waterkerssalade met appel, meiraap en geitenkaas

Vegetarisch

  • Totale tijd 35 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 0.5 knoflookbol
  • 1 volkoren zadenbrood
  • 200 gram meiraap
  • 1 sajlot
  • 2 blikjes boterbonen
  • 4 el peterselie
  • 1 el verse tijm, gerist
  • 100 gram waterkers
  • 1 appel
  • 100 gram geitenkaas of feta
  • 120 gram halfgedroogde tomaatjes

In Huis

  • 4 el azijn
  • 1 el suiker
  • 1 liter kokend water
  • 1 tl paprikapoeder (eventueel gerookt)
  • tl chilipoeder
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1 blokje groentebouillon
  • citroensap, naar smaak
  • 3 el olijfolie
icon package

Recept stappen

  1. Verhit de oven tot 180 °C. Leg de knoflookbol op een stuk aluminiumfolie, besprenkel met 1 eetlepel olijfolie en wikkel dicht. Pof de knoflook 20-25 minuten in de oven tot de teentjes zacht en zoet zijn. Laat ze afkoelen en druk uit hun velletje.
  2. Doe de azijn in een pannetje en smelt de suiker er doorheen. Zet het vuur uit. Schil de meiraap, halveer of snij in kwarten en dan in dunne hapklare plakjes. Meng meiraap en warme azijn.
  3. Leg het brood bij de knoflook en bak ca. 15 minuten af
  4. Zet de waterkoker aan voor de bouillon. Snipper de sjalot. Verhit olijfolie in de braadpan en fruit de sjalot glazig. Voeg het (gerookte) paprikapoeder, chilipoeder en de gedroogde tijm toe en bak al roerend 1 tot 2 minuten tot de geuren vrijkomen.
  5. Spoel de witte bonen onder koud water en laat uitlekken. Doe de bonen en de gepofte knoflookteentjes bij de sjalot. Verkruimel de blokjes groentebouillon erboven en schenk het (kokende) water erbij. De bonen moeten net onderstaan. Laat rustig aan de kook komen en haal de pan van het vuur zodra het kookt. Pureer de soep met een staafmixer.
  6. Snij de peterselie fijn. Voeg de peterselie en de verse tijmblaadjes bij de soep en laat nog 5 minuten heel zacht pruttelen. Breng op smaak met zout, peper en het citroensap (mag uit een flesje).
  7. Verwijder alleen de dikkere stelen van de waterkers en doe in een slabak. Meng de meiraap en ca. 1 el van azijn (of meer naar smaak), de olijfolie, peper en zout bij de waterkers. Snij de appel in stukjes en roer door de salade. Verkruimel de Hollandse saladegeitenkaas er over.
  8. Snij de halfgedroogde tomaatjes in stukjes, garneer de soep ermee en serveer de salade en het brood erbij.