Dit is ons receptenarchief t/m 2023. Heb je al een box? Log in met je bestaande e-mailadres in de Crisp app om ‘m daar te beheren.

Spaghettipompoen met kruidige Oosterse tomatensaus en kardemomrijst

Vegan

  • Totale tijd minuten
Spaghettipompoen met kruidige Oosterse tomatensaus en kardemomrijst | Maaltijdbox recepten

Ingrediënten

In de box

  • 240 gram zilvervliesrijst (zie tip)
  • 4 stuks kardemompeulen (in bakje specerijen)
  • 2 stuks spaghettipompoenen
  • 1 stuks ui
  • 400 gram PLNT gehakt
  • 2 stuks rode puntpaprika
  • 1 bakje Midden-Oosterse specerijen
  • 1 pakje passata
  • 30 gram koriander
  • 2 stuks bosui

In Huis

  • olie om te bakken
  • 4 teentjes knoflook
  • 120 ml (ca.) water
  • 1 tl zout
  • scheut olijfolie extra vierge
icon package

Recept stappen

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Zet de rijst op met iets meer dan een dubbele hoeveelheid gezouten water. Breng aan de kook en kook zachtjes gaar en droog in ca. 25 minuten. Kneus de kardemompeultjes en voeg ze bij de rijst. Vergeet niet voor het serveren de peultjes uit de rijst te halen :)
  3. Halveer de spaghettipompoen in de lengte (zie tip), verwijder de zaden en smeer de binnenkant in met olie. Leg met de snijkant naar beneden op een bakplaat met bakpapier. Prik met een vork een paar keer in de schil. Schuif in de oven voor ca. 25-30 min.
  4. Verwarm olie in een koekenpan. Snipper de ui en fruit zachtjes. Voeg als de ui glazig is het gehakt toe en bak rul met behulp van een spatel
  5. Snij de paprika in stukjes. Hak de knoflook. Voeg beide, samen met het specerijenbakje bij het gehakt en bak een paar minuutjes mee. Voeg de passata toe met de aangegeven hoeveelheid water en zout.
  6. Hou wat korianderblaadjes apart ter garnering. Hak de rest fijn (incl. steeltjes) en voeg bij de tomatensaus. Laat afgedekt sudderen.
  7. Snij de bosui in stukken van 1 cm. Bak in een wok of koekenpan in olie tot het begint te kleuren. Bak als de rijst gaar is nog even mee met de bosui. Breng op smaak met peper, zout en een scheut olijfolie extra vierge.
  8. Haal de pompoen uit de oven en check met behulp van een vork of het vruchtvlees makkelijk loslaat (het mag nog een beetje bite hebben). Haal het vruchtvlees los. Serveer de saus er royaal overheen en de rijst erbij. De spaghettipompoen is heel neutraal van smaak maar neemt daardoor heel goed de smaak van de saus op.
  9. Goed om te weten: In het specerijenbakje voor 4p zit 2 tl gemalen kardemom, 2 tl kurkumapoeder en 1 el baharat (2p de helft).
  10. De spaghettipompoen kan groot uitvallen. Je kan dan ook kiezen er 1 (bij 4p) te gebruiken. Je hebt tenslotte ook rijst, waarvan je meer hebt gekregen dan nodig, voor eventuele grote eters.