Spaghettipompoen met kruidige Oosterse tomatensaus en kardemomrijst

Vegetarisch

  • Totale tijd 45-50 minuten
Spaghettipompoen met kruidige Oosterse tomatensaus en kardemomrijst | Maaltijdbox recepten

Ingrediënten

In De Krat

  • 240 gram volkoren basmatirijst
  • 4 peulen kardemom
  • 2 stuks spaghettipompoenen (zie tip)
  • 1 stuks ui
  • 400 gram vegan erwtengehakt
  • 30 gram koriander
  • 1.5 blikjes cherrytomaatjes
  • 1 bakje specerijen
  • 400 gram chinese kool
  • 2 stuks lente ui

In Huis

  • olie om te bakken
  • 1 tl zout
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 tl (witte) peper
  • scheut olijfolie extra vierge
icon package

Recept stappen

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Zet de rijst met 150 ml gezouten water p.p. op. Breng aan de kook en laat in 25-30 minuten gaar en droog koken (eventueel m.b.v. een vlamverdeler). Kneus de kardemompeultjes en voeg ze bij de rijst. Vergeet niet voor het serveren de peultjes uit de rijst te halen :)
  3. Halveer de spaghettipompoen in de lengte (zie tip), verwijder de zaden en smeer de binnenkant in met olie. Leg met de snijkant naar beneden op een bakplaat met bakpapier. Prik met een vork een paar keer in de schil. Schuif in de oven voor ca. 25-30 min.
  4. Verwarm olie in een koekenpan. Snipper de ui en fruit zachtjes. Voeg als de ui glazig is het gehakt toe en bak rul met behulp van een spatel. Snij de Chinese kool in dunne reepjes, bak even mee.
  5. Bewaar een beetje koriander voor de garnering en hak de rest (incl. steeltjes) grof. Pureer de cherrytomaatjes met het zout (lijkt veel, maar het klopt echt!), de knoflook (geperst), het bakje specerijen, gehakte koriander en de (witte) peper. Voeg bij het gehakt en laat afgedekt pruttelen tot de pompoen en rijst gaar zijn.
  6. Snij de lente-ui in stukken van 1 cm. Bak in een wok of koekenpan in olie tot het begint te kleuren. Bak als de rijst gaar is nog even mee met de lente-ui. Breng op smaak met peper, zout en een scheut olijfolie extra vierge.
  7. Haal de pompoenen uit de oven en check of het vruchtvlees makkelijk loslaat met een vork. Proef, het mag nog een beetje bite hebben. Geef iedereen een halve pompoen op het bord. Laat met een vork de slierten voorzichtig lostrekken en schep daarover de saus. Garneer met koriander. Serveer de rijst er los bij.
  8. Goed om te weten: In het specerijenbakje voor 4p zit 1 tl gemalen kardemom, 1 tl kurkumapoeder en 1 el baharat (2p de helft).
  9. Tip: de spaghettipompoen kan groot uitvallen. Je kan dan ook kiezen er 1 (bij 4p) te gebruiken. Je hebt tenslotte ook rijst.