Skip to main content

Speklapje met Belle de Fontenay aardappeltjes en gestoofde venkel

Varken

  • Totale tijd 45 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 1000 g Belle de Fontenay aardappelen
  • 3 stuk(s) venkelknol
  • 4 stuk(s) speklapje

In Huis

  • 4 el olijfolie
  • 2 teentje(s) knoflook
  • 1 klontje(s) boter
  • 1 el tijm
  • 1 el honing
  • 1 el mosterd
  • naar smaak peper en zout
icon package

Recept stappen

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Was de aardappels goed maar schil ze niet. Verwijder evt. lelijke plekjes.
  3. Snij ze in de lengte doormidden en dan in niet al te grote wedges.
  4. Verdeel ze in een grote ovenschaal en besprenkel met olijfolie en zout. Schuif in de oven gedurende circa 40 minuten.
  5. Verwijder het loof en het kontje van de venkel, halveer en verwijder het hart. Snij vervolgens in de lengte in plakken ca. 0,5 cm.
  6. Hak twee teentjes knoflook fijn.
  7. Neem een pan met deksel en verhit daarin een flinke klont boter. Voeg de venkel toe en na een paar minuten ook de knoflook en de tijm. Voeg een scheutje water toe*, dek af en laat in circa 10 minuten gaar stoven. Roer af en toe om.
  8. Verhit een klein beetje boter in een koekenpan. Wanneer deze niet meer schuimt en bruinig wordt bak je de speklapjes mooi bruin aan beide zijden.
  9. Maak ondertussen een mengsel van honing en mosterd en een beetje zout en peper.
  10. Als de speklapjes mooi bruin en gaar zijn, maar nog niet helemaal uitgebakken (tenzij je dat juist lekker vindt), smeer je ze aan de bovenkant in met het honing-mosterdmengsel. Leg ze vervolgens met de honingkant boven op de aardappels in de oven. Als het goed is zitten de aardappels op dat moment circa 30 minuten in de oven en hebben ze nog ongeveer 10 minuutjes nodig.
  11. Dien alles op als de aardappels gaar zijn.
  12. *Tip: Als je nog wat witte wijn open hebt is het lekker om een scheutje wijn in plaats van water toe te voegen. Laat dan op hoog vuur de alcohol even verdampen voordat je de venkel met deksel op de pan gaar laat stoven.