Skip to main content

Speltpasta met saus van pompoen, radicchio en Waterlantse rauwe ham

Varken

  • Totale tijd 40 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 1 ui
  • 2 bleekselderij
  • 1 kilo flespompoen
  • 30 gram pompoenpitten
  • 300 gram aubergine
  • 180 gram Waterlantse rauw ham
  • 100 gram radicchio
  • 300 gram speltpasta
  • eikenbladsla (optioneel)

In Huis

  • 1 klont boter
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 200 ml water
  • 0.50 blokje kippenbouillon
icon package

Recept stappen

  1. Verwarm een flinke klont boter met een scheutje olie in een afdekbare wok of hapjespan. Snipper de ui en fruit zachtjes. Snij de bleekselderij in stukjes en voeg bij de ui. Hak de knoflook fijn en voeg toe.
  2. Zet de waterkoker aan.
  3. Snij de flespompoen in ringen van 2 cm. Schil de ringen, verwijder de zaadlijsten en snij in stukjes van 2 x 2 cm. Voeg bij de ui, samen met de gedroogde tijm. Bak even mee en voeg het kokende water toe met (een deel van) het bouillonblokje. Laat ca. 20 minuten afgedekt sudderen.
  4. Zet een ruime pan water met zout op voor de pasta.
  5. Bak de pompoenpitten in een grote droge koekenpan knapperig en een beetje bruin. Hou in de gaten. Snij intussen de aubergine in kleine blokjes van max 1cm. Doe de pompoenpitten over in een bakje en bak in dezelfde pan in voldoende olie op hoog vuur de aubergine rondom bruin en gaar.
  6. Snij de Waterlantse rauwe ham in reepjes. Bak mee met de aubergine als die goed bruin is.
  7. Snij de radicchio in reepjes.
  8. Prak de zacht geworden pompoen grof met een stamper of een grote vork. Roer de radicchio erdoorheen en laat een klein beetje slinken. Draai het vuur uit.
  9. Kook de speltpasta gaar in 7-8 minuten. Bewaar wat kooknat bij het afgieten.
  10. Roer de ham en aubergine door de saus. Voeg zo nodig nog wat kooknat of olijfolie toe. Breng op smaak met peper (zout is vanwege de ham waarschijnlijk niet nodig) en serveer bij de pasta.
  11. Een paar blaadjes frisse sla erbij is ook lekker!