Skip to main content

Spruitenstamppot met gebakken champignons en gekaramelliseerde sjalotjes

Vegetarisch

  • Totale tijd 25 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 6 stuk(s) Sjalot
  • 1000 g Aardappelen
  • 500 g Spruiten
  • 1 bakje(s) Champignons

In Huis

  • om te bakken Olie
  • 1 tl Suiker
  • 1 el Balsamicoazijn
  • 4 el Boter
  • naar smaak Peper en zout
  • 150 ml Room
icon package

Recept stappen

  1. Maak eerst de gekaramelliseerde sjalotjes. Snijd de sjalotjes in ringen. Bak de ringen in de olie tot ze beginnen te kleuren. Voeg de suiker en azijn toe. Bak zachtjes verder tot de sjalotjes lekker zacht en gekaramelliseerd zijn. Haal van het vuur en zet apart.
  2. Schil de aardappels en kook ze gaar in weinig water met wat zout in ca. 25 minuten. Maak de spruitjes schoon door de buitenste blaadjes en het onderste deel van het stronkje te verwijderen. Halveer de spruitjes en kook ze in een tweede pan in ca. 5 minuten beetgaar. Check even. Als de spruiten erg groot zijn duurt het langer.
  3. Bak terwijl de aardappels koken de champignons. Borstel de champignons schoon en halveer. Verhit 1/2 van de boter in een koekenpan en bak champignons aan tot ze bruine randjes krijgen. Breng op smaak met peper en zout.
  4. Giet de aardappelen en de spruitjes af. Laat de spruitjes goed uitlekken. Stamp de aardappelen tot een mooie puree en roer er beetje bij beetje de room en de rest van de boter door. Schep er met een houten lepel de spruiten door.
  5. Check op peper en zout. Verdeel er de champignons over en dan de gekaramelliseerde sjalotjes. Serveer onmiddellijk.