Skip to main content

Stamppot andijvie met pastinaak en aioli

Vegetarisch

  • Totale tijd 50 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 2 stuk(s) pastinaak
  • 1 stuk(s) ui
  • 1 kilo aardappelen kruimig
  • 500 g andijvie

In Huis

  • 90 g boter
  • 50 g honing
  • 100 ml warme melk
  • 1 el plantaardige olie
  • 1 el korianderpoeder
  • 1 bol(len) knoflook
  • 100 g mayonaise
  • 2 el citroensap
  • snufje(s) nootmuskaat
  • naar smaak peper en zout
icon package

Recept stappen

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe 40 g van de boter en de honing in een pannetje en verwarm op laag vuur 1-2 minuten.
  2. Snij de knoflook dwars doormidden (zodat alle tenen in 1 keer doormidden zijn).
  3. Bekleed de ovenplaat met bakpapier. Leg de pastinaak en de knoflook op de ovenplaat. Bestrooi met peper en zout en schenk er het honingmengsel overheen. Meng door elkaar. Zorg dat de pastinaak goed bedekt is met het honing-botermengsel. Bak 35-40 minuten tot deze goudbruin en gaar is.
  4. Maak de andijviestamppot. Kook de aardappelen gaar in water met wat zout. Verhit terwijl de aardappels koken de olie in een koekenpan en bak de ui tot die zacht begint te worden. Roer er de korianderpoeder door en bak even mee. Zet apart.
  5. Verwarm de melk. Snij de andijvie fijn. Giet de aardappelen goed af en laat ze even uitdampen. Stamp ze fijn met stamper en roer er de laatste 50 g boter en beetje bij beetje de warme melk door, tot je een mooie rulle puree hebt. Schep er met een houten lepel de andijvie door en breng op smaak met de nootmuskaat, peper en zout.
  6. Maak de aioli als de knoflook zacht en zoet geworden is. Knijp 4 teentjes knoflook uit boven de mayonaise, voeg wat citroensap naar smaak toe en roer goed door. Breng op smaak met peper en zout.
  7. Warm de gebakken uien nog even door en schep over de stamppot.
  8. Serveer de andijvie met de pastinaak er boven op en met wat aioli er over en de overgebleven knoflook er naast.