Dit is ons receptenarchief t/m 2023. Heb je al een box? Log in met je bestaande e-mailadres in de Crisp app om ‘m daar te beheren.

Stamppot van aardappel-knol-winterpostelein met warmgerookte zalm en gesmoorde spitskool

Vis

  • Totale tijd minuten
Crisp 2023 Weekbox Inspiratiekrat LR

Ingrediënten

In de box

  • 1000 gram Doré aardappels
  • 400 gram knolsederij
  • 1 stuks spitskool
  • 1 bakje crème fraîche
  • 2 pakje warmgerookte zalm
  • 100 gram winterpostelein
  • 0.5 bosje dille

In Huis

  • 3 klonten boter (voor de spitskool)
  • 100 ml water (voor de bouillon)
  • 0.5 blokje groentebouillon
  • naar smaak citroensap (mag uit een flesje)
  • scheut melk
  • klont boter (voor de puree)
icon package

Recept stappen

  1. Haal de zalm uit de koeling om op kamertemperatuur te laten komen. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Schil de aardappels en knolselderij. Snij in gelijke stukken van 2-3 cm. Zet op in een laagje gezouten water (tot het net onder staat) en kook gaar in 15-20 minuten.
  3. Snij de spitskool in 6 of 8 parten. Als je geen koekenpan hebt waarin de parten naast elkaar passen, snij de spitskool dan in repen.
  4. Smelt de boter in de pan. Wacht tot dat de boter stopt met schuimen en bak de spitskoolparten aan beiden zijden, totdat ze een mooi kleurtje hebben. Bereid de bouillon voor. Meng de crème fraîche met de bouillon. Voeg toe aan de spitskool. Zet het vuur laag, dek af en laat ca. 10 minuten gaar sudderen. Breng op smaak met zout en peper en eventueel nog een kneepje citroensap.
  5. Leg de zalm in een ovenschaal en verwarm ca. 10 minuten in de oven.
  6. Giet de aardappels en knolselderij af. Stamp tot puree en maak smeuïg met een scheut melk en een klont boter. Spoel de winterpostelein af en snij grof. Schep door de puree. Breng op smaak met zout en peper.
  7. Hak de dille grof.
  8. Serveer de stamppot met de warmgerookte zalm en de gesmoorde spitskool. Verdeel de overgebleven saus over de borden. Garneer met dille.