Skip to main content

Stamppot van witte kool, winterpostelein en witlof met een saucijsje

  • Totale tijd 40 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 1 kilo Aardappelen kruimig
  • 300 g Witte kool
  • 300 g Winterpostelein
  • 4 stuk(s) Witlof
  • 4 stuk(s) Saucijzen

In Huis

  • 2 klont(en) Boter
  • 1 el Mosterd
  • 1 el Suiker
  • optioneel Citroensap
  • optioneel Melk
  • naar smaak Peper en zout
icon package

Recept stappen

  1. 1. Schil de aardappelen, snij in grote stukken en zet net onder water in een grote pan. Snij de witte kool in grove stukken en voeg toe, samen wat zout. Breng aan de kook en laat afgedekt 15 á 20 minuten koken.
  2. 2. Was de postelein met behulp van een slacentrifuge. Snij in drieën.
  3. 3. Snij de witlof doormidden en verwijder naar smaak al dan niet het hart. Verhit een goede klont boter in een grote pan en smoor de lof bruin en gaar in plm 15 min. Zorg dat hij niet aanbrandt! Roer na 10 min de mosterd en suiker bij de lof. Laat zachtjes karamelliseren. Proef en voeg evt een kneep citroensap toe.
  4. 4. Bak intussen de worsten in een koekenpan met wat boter in 10 min bruin en gaar. Voeg evt wat water bij het braadvet zodat je een lekkere jus krijgt.
  5. 5. Giet intussen de aardappels en witte kool af (bewaar wat kookvocht). Stamp fijn met een klont boter. Voeg wat melk of kookvocht toe als de stamppot te droog is. Roer de postelein er doorheen. Breng op smaak met peper en zout.
  6. 6. Serveer met de worst en een dot mosterd.
  7. <br>Let op: je hebt meerdere keren witte kool nodig deze week.