Skip to main content

Stamppot winterpostelein met hartige champignonstoof

Vegetarisch

  • Totale tijd 45 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 500 gram kastanjechampignons
  • 400 gram winterpeen
  • 1 ui
  • 1 kilo Doré aardappels
  • 400 gram wortelpeterselie
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 0.50 potje zilveruitjes
  • 1 el geriste tijm
  • 200 gram winterpostelein
  • 125 ml crème fraîche

In Huis

  • 2 klontjes boter
  • olijfolie (om te bakken)
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el bloem
  • 50 ml rode wijnazijn
  • 500 ml kokend water
  • 0.50 bouillonblokje
  • 0.50 tl paprikapoeder
  • nootmuskaat (naar smaak)
icon package

Recept stappen

  1. Zet de waterkoker aan met 500 ml water (bij 4p).
  2. Veeg de champignons schoon en halveer de grotere. Verhit een klontje boter en een scheut olie in een braadpan en bak de champignons op halfhoog vuur aan. Schil de peen en snij in schijfjes van 0.5 cm. Voeg na een paar minuten bij de champignons. Snipper de ui en voeg toe. Pers als de ui glazig is de knoflook erbij.
  3. Schil de aardappels en de wortelpeterselie. Snij in stukken en zet op in een laagje zout water. Kook in ca. 15 minuten gaar.
  4. Roer de bloem goed door de champignons en peen en bak 1 minuut mee. Voeg de tomatenpuree, rode wijnazijn en kokend water toe. Brokkel het bouillonblokje erbij. Roer goed zodat de puree oplost.
  5. Voeg de (uitgelekte) zilveruitjes, geriste tijm en het paprikapoeder toe. Breng op smaak met zout en peper en laat ca. 15 minuten sudderen op laag vuur met de deksel op een kier. Zorg dat het niet droog kookt en voeg indien nodig nog wat water toe.
  6. Spoel de winterpostelein af en snij de steeltjes in stukjes van 2 cm.
  7. Giet de aardappels en wortelpeterselie af. Bewaar wat kookvocht. Stamp tot een smeuïge puree samen met de crème fraîche, peper, nootmuskaat, zout en een klontje boter.
  8. Roer de winterpostelein door de puree en serveer de stoof erbij.