Dit is ons receptenarchief t/m 2023. Heb je al een box? Log in met je bestaande e-mailadres in de Crisp app om ‘m daar te beheren.

Hartig stoofpotje met koolraap, prei en kikkererwten met winterposteleinstamppotje

Vegetarisch

  • Totale tijd minuten
Hartig stoofpotje met koolraap prei en kikkererwten met winterposteleinstamp | Maaltijdbox recepten

Ingrediënten

In de box

  • 2 stuks ui
  • 4 teen knoflook
  • 2 tl rozemarijn
  • 400 gram koolraap
  • 200 gram peen
  • 1 bakje specerijen
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 2 stuks prei
  • 1 blikje cherry tomaatjes
  • 800 gram Friesland aardappelen (kruimig)
  • 1 blikje kikkererwten
  • 150 gram winterpostelein
  • 2 el krulpeterselie
  • naar smaak amandelyoghurt

In Huis

  • om te bakken olie
  • 400 ml kokend water
  • 1 blokje bouillon
  • scheut olijfolie extra vierge
icon package

Recept stappen

  1. Zet de waterkoker aan.
  2. Snipper de ui. Verhit een goede scheut olie in een wok of hapjespan en fruit de ui zachtjes. Hak de knoflook fijn. Hak de rozemarijnnaaldjes fijn. Voeg bij de ui als die wat glazig is en bak rustig verder.
  3. Schil de koolraap en snij in plakken van max (!) 1 cm en vervolgens in blokjes van 1 cm. Schil de peen en snij in dunne halve maantjes. Voeg bij de ui. Bak de specerijen even mee met de groenten in de pan. Maak een ruimte in het midden vrij en bak de tomatenpuree een minuutje mee.
  4. Kerf de prei in de lengte in en spoel het zand ertussenuit. Snij in ringen. Voeg de prei toe en roerbak even mee. Voeg het blikje cherrytomaatjes, het kokende water en het bouillonblokje bij de groenten. Laat het geheel 15 minuten zachtjes pruttelen tot de koolraap gaar en zacht is.
  5. Schil intussen de aardappels en snij in gelijke stukken. Zet op in een klein laagje water met zout, breng aan de kook en kook gaar in ca. 15 minuten.
  6. Giet de kikkererwten af en laat uitlekken in een vergiet. Voeg de laatste 5 minuten toe bij de groenten om mee te warmen.
  7. Spoel de winterpostelein af en hak grof. Giet de aardappels af (bewaar een glas kookvocht!) en stamp met flink wat kookvocht en olijfolie extra vierge tot een smeuïge puree. Breng op smaak met peper en zout. Roer de winterpostelein erdoor, met nog wat kookvocht, zodat het slinkt.
  8. Breng het gerecht goed op smaak met peper en zout. Snipper de peterselie. Serveer de stoof met de puree en garneer met peterselie. Een schepje amandelyoghurt bij de stoof is ook lekker.
  9. GOED OM TE WETEN: In het specerijenpotje voor 4p zit: 2 tl gerookte paprikapoeder, 1 tl gemalen komijn, 1 tl gedroogde tijm, 0.25 tl chilipoeder (2p de helft).