Skip to main content

Stoofschotel van kippendijen met venkel, olijven, bloedsinaasappel en aardappels uit de oven

  • Totale tijd 60 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 400 g Kippendijfilet
  • 2 stuk(s) Venkel
  • 600 g Aardappelen

In Huis

  • 4 stuk(s) Bloedsinaasappel
  • 4 el Olijfolie
  • 3 el Citroensap
  • 2 el Grove mosterd
  • 3 el Bruine basterdsuiker
  • 1 el Gedroogde dragon
  • 1 tl Venkelzaad
  • 12 stuk(s) Zwarte olijven
  • naar smaak Peper en zout
icon package

Recept stappen

  1. Snij de kippendijen op het gewricht door midden. Pers ca. twee van de sinaasappels, zodat je ongeveer 100 ml sap hebt. Snij de andere sinaasappels in dunne plakken.
  2. Kneus het venkelzaad in de vijzel.
  3. Roer het sinaasappelsap, het citroensap, de olie, de mosterd en de suiker door elkaar. Meng er 2 tl zout en 1 tl versgemalen zwarte peper door.
  4. Snij de stelen van de venkel, halveer de knollen en snij de harde kernen eruit. Snij iedere helft in de lengte in 4 stukken.
  5. Schep de kip, venkel, sinaasappel, dragon en venkelzaad door de marinade. Dek af en marineer de kip minstens twee uur (tot één nacht) in de koelkast. Neem de kip minstens één uur voor bereiding uit de koelkast.
  6. Verwarm de oven voor op 220 °C.  
  7. Bereid de aardappels. Schil de aardappels en snij in stukken. Doe de stukken in een schaal en meng goed met 2 el olie. Verdeel ze aan 1 kant van de ovenplaat (zodat straks de venkelschotel met de kip er naast kan) en bestrooi met zeezout. Bak ca. 40 minuten in het midden van de oven tot ze goudbruin zijn.
  8. Bereid de kip. Doe de kip met alle andere ingrediënten, inclusief de marinade, in een grote ovenschaal waar alles in één enkele laag in past. Zorg dat de kip met het vel naar boven ligt. Leg de olijven tussen de groenten en het vlees. Rooster de kip in 45 minuten gaar, krokant en mooi goudbruin. Doe alles over op een grote schaal en hou warm.
  9. Kook de saus in tot de helft en schenk over de kip en venkel.
  10. Serveer met de aardappels.
  11. <br>Let op: voor dit recept moet de kip minstens twee uur marineren!