Skip to main content

Stroganoff van kastanjechampignons en sjalotjes met spruitjes en puree

Vegetarisch

  • Totale tijd 45 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 500 gram kastanjechampignons
  • 800 gram Doré aardappelen
  • 500 gram spruiten
  • 10 g peterselie

In Huis

  • 360 gram sjalot
  • 3 el boter
  • olie om te bakken
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el paprikapoeder
  • 200 ml water
  • 1 scheutje melk
  • 1 klontje boter
  • 2 borrelglaasjes wodka
  • 1 kneepje citroensap
  • optioneel tabasco
  • 1 blikje tomatenpurree
  • 1 blokje paddenstoelenbouillon
  • 150 ml room
icon package

Recept stappen

  1. Schil de sjalotjes en snij de grote doormidden. Smelt de boter in een grote afdekbare braadpan of wok met een scheutje olie en bak de ui 2-3 minuten. Snij de kastanjechampignons in even grote stukken en voeg bij de ui.
  2. Snij de knoflook fijn en voeg toe als de champignons bruin beginnen te worden. Bak ook het paprikapoeder even mee. Doe de tomatenpuree erbij, bak even mee en schenk het water erbij met het bouillonblokje. Laat 20 minuten zacht pruttelen.
  3. Zet een pannetje water op voor de spruiten en een voor de aardappels. Schil de aardappels, snij in stukken en kook gaar in ca. 12 minuten. Schoon de spruiten en kook naar smaak meer of minder gaar in ca. 8-10 minuten.
  4. Stamp de aardappels tot puree met een scheutje melk en een klont boter.
  5. Voeg de wodka bij de stoof (NB. Sherry of cognac kan ook; heb of wil je geen alcohol gebruiken, voeg dan een flinke theelepel mosterd en een kneepje citroensap toe). Roer de room erdoor tot een mooie saus ontstaat, voeg eventueel wat extra water toe. Proef en breng op smaak met peper en zout, eventueel nog een kneepje citroensap en als je dat hebt een paar drupjes tabasco.
  6. Hak de peterselie fijn. Roer een deel door de puree en bewaar de rest voor garnering van de stoof.
  7. Serveer de stoof met de puree en de spruitjes.