Skip to main content

Tagliatelle con lenticchie met overjarige kaas en gesmoorde prei

Vegetarisch

  • Totale tijd 40 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 1.5 stuks sjalot
  • 300 gram knolselderij
  • 1 stuks rode peper
  • 300 gram rode linzen
  • 1 blikje/potje tomatenpuree
  • 1 blikje tomatenblokjes
  • 2 stuks prei
  • 120 gram overjarige kaas
  • 4 el peterselie
  • 2 pakjes verse tagliatelle

In Huis

  • olijfolie om te bakken
  • 2 teentjes knoflook
  • 800 ml kokend water
  • 1.5 blokje groentebouillon
  • 1 klontje boter
  • 2 el balsamico azijn
  • 1 kneepje citroensap
icon package

Recept stappen

  1. Zet de waterkoker aan.
  2. Snipper de sjalot. Verwarm olijfolie in een grote afdekbare koeken- of braadpan en fruit de sjalot. Schil en snij de knolselderij in kleine blokjes van ca. 0.5cm. Bak even mee. Hak de knoflook fijn, verwijder de zaadlijsten (zie tip*) van de rode peper en snij fijn. Voeg bij de sjalot en knolselderij.
  3. Doe de rode linzen in de pan, schep een paar keer om (zie tip**). Maak een kuiltje in het midden en voeg de tomatenpuree toe. Bak even mee tot zij zoet begint te geuren. Voeg de tomatenblokjes toe en roer goed door. Voeg het kokende water toe en verkruimel de bouillonblokjes erbij. Laat de saus afgedekt minstens 20 min pruttelen. Roer af en toe door. Hoe langer, hoe lekkerder, voeg eventueel extra vocht toe. De saus mag niet droog koken.
  4. Zet een ruime pan gezouten water op voor de pasta.
  5. Haal alleen het donkergroene deel van de prei. Kerf de prei in de lengte in zodat je eventueel modder er tussenuit kan spoelen. Snij dan in ringen.
  6. Verwarm een goede klont boter in een afsluitbare wok of braadpan en roerbak de prei twee minuten. Dek af en smoor echt zachtjes ca. 10 min. Het mag niet bruin worden!
  7. Rasp de overjarige kaas en zet alvast in een bakje op tafel. Hak de peterselie fijn en hou wat blaadjes apart voor garnering.
  8. Kook de verse tagliatelle al dente in 1,5 min. Breng intussen de saus op smaak met de peterselie, balsamico, een klontje boter, zout en peper. Giet de pasta af. Spoel kort met koud water en roer door de saus (afhankelijk van hoeveel koolhydraten je wilt eten kun je ervoor kiezen niet gelijk alle pasta door de saus te roeren).
  9. Breng de prei op smaak met een kneepje citroensap, peper en zout.
  10. Garneer de tagliatelle con lenticchie met de peterselieblaadjes, geraspte overjarige kaas en serveer met de gesmoorde prei.
  11. Blus de linzen eventueel af met rode wijn (200 ml bij 4p) en laat inkoken.