Dit is ons receptenarchief t/m 2023. Heb je al een box? Log in met je bestaande e-mailadres in de Crisp app om ‘m daar te beheren.

Tajine met kalfsgehaktballetjes in kruidige tomatensaus en traditionele puree

Kalf

  • Totale tijd minuten
De_Krat_20181129-10794-Gemak

Ingrediënten

In de box

  • 4 stuks sjalot
  • 300 gram regenboogpeen
  • 1000 gram doré aardappels
  • 400 gram kalfsgehakt
  • 2 stuks lente-ui

In Huis

  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 1.5 blik cherrytomaatjes of tomatenblokjes
  • 1 rode peper
  • 2 tl gedroogde tijm
  • 1 ei
  • 2 tl ras el hanout
  • grote klont boter
  • scheutje melk (optioneel)
  • snufje nootmuskaat
icon package

Recept stappen

  1. Pel en snipper de sjalotjes en de knoflook. Meng in de keukenmachine tot een puree.
  2. Verhit de olijfolie in een grote pan met dikke bodem. Doe de helft van het uienmengsel erbij en stoof 5 minuten op laag vuur. Schil en snij de regenboogpeen in blokjes van ca. 2 cm voeg toe en bak nog 3 minuten mee op middelhoog vuur.
  3. Voeg het kaneelpoeder en de tomaat in blik toe en schep om. Breng aan de kook.
  4. Verwijder zaad en zaadlijsten van de rode peper en hak fijn. Voeg de peper en gedroogde tijm toe aan de tomatensaus. Laat zachtjes 20 minuten sudderen.
  5. Schil de aardappelen en snij in stukken. Zet op in een laagje water met zout en kook in 10-15 min gaar.
  6. Neem de andere helft van de sjalotjes-knoflookpuree en meng met het gehakt, het ei en de ras el hanout. Breng op smaak met zout en peper. Meng alles door elkaar totdat je een homogeen mengsel krijgt. Maak balletjes van ongeveer 2 cm doorsnede. Voeg ze toe aan de tomatensaus. Dek af en laat nog eens 20 minuten zachtjes sudderen.
  7. Giet de aardappelen af. Bewaar eventueel wat kookvocht. Gebruik een pureeknijper of -stamper, als je die niet hebt een gewone stamper, en knijp/stamp de aardappelen tot een puree. Maak smeuïg met een flinke klont boter en een scheutje melk of kookvocht. Breng op smaak met een snufje nootmuskaat, zout en peper. Hou warm.
  8. Snij de lente-uien in dunne ringetjes.
  9. Serveer de gehaktballetjes met saus bij de puree en garneer met de lente-ui.