Dit is ons receptenarchief t/m 2023. Heb je al een box? Log in met je bestaande e-mailadres in de Crisp app om ‘m daar te beheren.

Tapas: Patatas, ensalada de tomates, judías verdes (sperzieboontjes) en tomate

Vegetarisch

  • Totale tijd minuten
Tapas: Patatas, ensalada de tomates, judías verdes (sperzieboontjes) en tomate | Maaltijdbox recepten

Ingrediënten

In de box

  • 800 gram Frieslander aardappelen
  • 300 gram sperziebonen
  • 500 gram gekleurde tomaatjes
  • 1 stuks landbrood

In Huis

  • olie om te bakken
  • naar smaak olijfolie extra vierge
  • 15 gram bieslook
  • 2 teen knoflook (voor boontjes)
  • 1 tl (gerookte) paprikapoeder
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 100 ml water (of witte wijn)
  • 6 el mayonaise
  • 1 klein teentje knoflook (voor knoflookmayo)
  • kneepje citroensap (uit een flesje)
icon package

Recept stappen

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Schrob de aardappels en snij in blokjes van 2 cm. Meng met olie, zout en peper. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat en bak 25-30 minuten in de oven.
  3. Zet een (steel)pan met een laagje water op voor de sperzieboontjes.
  4. Schoon de boontjes en halveer. Kook in 6-8 minuten beetgaar, vanaf dat het water weer kookt. Giet af en spoel koud na.
  5. Halveer de gekleurde cherrytomaatjes en hou 1/4e deel apart. Besprenkel royaal met de olijfolie extra vierge. Hak of knip de bieslook. Garneer met de bieslook, zout en peper. Zet weg.
  6. Besprenkel de korst van het brood met water en bak 10-12 minuten af in de oven.
  7. Hak de knoflook. Verwarm olie in een steelpan. Fruit de knoflook, (gerookte) paprikapoeder en tomatenpuree aan, voeg de rest van de gehalveerde tomaatjes toe. Voeg het water (of de witte wijn) toe en laat ca. 4 minuten inkoken. Breng op smaak met zout. Schep de tomatensaus en boontjes door elkaar.
  8. Doe de mayonaise in een bakje. Pers de knoflook (verwijder groenloofje) erbij en meng er samen met een kneepje citroensap doorheen. Bestrooide patatas met wat paprikapoeder en serveer met de knoflookmayo.
  9. Snij het brood in plakjes.
  10. Serveer alle tapas hapjes in gezellige bakjes! 😊
  11. Maak bij de tapasavond i.p.v. de knoflookmayo huisgemaakte aioli. Voor 4p: Laat 2 eieren op kamertemperatuur komen. Scheid de eieren en doe de dooier(s) in de beker van de staafmixer. Hak 2 teentjes knoflook in plakjes. Voeg toe samen met een kneep citroensap en zout. Zet de staafmixer in de beker en mix zachtjes op de laagste stand. Giet er 120 ml milde/zonnebloemolie beetje bij beetje bij. Mix heel zachtjes tot gewenste dikte is bereikt. De olie hoeft niet op.