Tapas: Patatas met zelfgemaakte aioli, ensalada de tomates met olijfolie van abma’s en champiñones al ajillo

Vegetarisch

  • Totale tijd 40 minuten
Tapas patatas aioli, tomatensalade en champinones al ajillo recept | Maaltijdbox recept

Ingrediënten

In De Krat

  • 800 gram Frieslander aardappelen
  • 4 teen knoflook (voor de champignons)
  • 500 gram kastanjechampignons
  • 2 stuks ciabatta bruin
  • 2 stuks eierdooier
  • 2 teen knoflook (voor de aioli)
  • 300 gram cherrytomaatjes
  • 4 stuks trostomaten
  • naar smaak olijfolie peperig groen
  • 2 el bieslook
  • 3 el peterselie

In Huis

  • olie om te bakken
  • kneepje citroensap (uit een flesje)
  • 120 ml milde (zonnebloem)olie
icon package

Recept stappen

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat de eieren op kamertemperatuur komen.
  2. Schrob de aardappels en snij in blokjes van 2 cm. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel met olie, zout en peper. Bak 25-30 minuten in de oven.
  3. Snij de knoflook in plakjes. Doe in een ovenschaal met de (hele) kastanjechampignons en flink wat olie, zout en peper. Bak 20-25 minuten in de oven.
  4. Besprenkel de korst van het brood met water en bak 8-10 min af in de oven.
  5. Maak de aioli . Scheid de eieren en doe de dooier(s) in de beker van de staafmixer. Hak de knoflook in plakjes. Voeg toe samen met een kneep citroensap en zout. Zet de staafmixer in de beker en mix zachtjes op de laagste stand. Giet de milde olie er beetje bij beetje bij. Mix heel zachtjes tot gewenste dikte is bereikt. De olie hoeft niet op.
  6. Halveer de cherrytomaatjes en snij de tomaten in dunne plakken. Besprenkel royaal met de olijfolie peperig groen. Hak de bieslook. Garneer met de bieslook, zout en peper.
  7. Hak de peterselie grof. Garneer de champignons met de peterselie. Snij het brood en serveer met wat olijfolie peperig groen. Serveer alle tapas hapjes in gezellige bakjes! 😊