Skip to main content

Tartaar speciaal met gekookte aardappelen en bleekselderij gratin

  • Totale tijd 50 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 1 struik(en) Bleekselderij
  • 1 stuk(s) Uien
  • 1000 g Belle de Fontenay aardappelen
  • 100 g Belegen kaas geraspt
  • 2 el Bieslook
  • 4 stuk(s) Tartaar speciaal

In Huis

  • 2 Bladeren Laurier
  • 30 g Boter
  • 40 g Bloem
  • 200 ml Melk
  • naar smaak Nootmuskaat
  • naar smaak Olie om te bakken
  • naar smaak Peper en zout
icon package

Recept stappen

  1. Zet de waterkoker aan.
  2. Haal de stengels bleekselderij los, snij de lelijke uiteinden eraf en snij ze in drieën. Leg de stukken bleekselderij in een diepe koekenpan (met deksel) naast elkaar. Snij de ui doormidden en dan in ringen en voeg die samen met de laurierbladeren erbij. Giet er kokend water over zodat de stukken net onder staan. Laat op laag vuur met deksel zachtjes 5-7 min koken totdat de stengels zacht zijn.
  3. Verhit de oven voor op 180 graden °C.
  4. Was de aardappels. Verwijder eventueel oneffenheden en halveer grotere exemplaren. Zet op in koud water met zout en kook in 30 min gaar (20 min vanaf dat het water kookt).
  5. Vet een ovenschaal in. Haal de stengels, ui en laurier uit de pan (bewaar het kookvocht!) en leg ze in de ovenschaal.
  6. Verhit de boter in een pan en strooi de bloem in de bruisende boter. Blijf roeren en laat de roux kort bakken op een matig vuur. Zodra je een lekkere koekjesgeur ruikt, schenk je 300 ml (bij 4p) van het kookvocht bij de roux. Blijf geduldig doorroeren met een garde totdat de saus bindt. Voeg dan de melk toe en blijf roeren totdat je een gladde bechamelsaus krijgt. Vermijd een te dikke saus. Roer de geraspte kaas door de saus. Om de saus evt. te verdunnen, voeg je een scheutje extra melk toe. Maak verder op smaak met peper, klein snufje zout en wat nootmuskaat. Knip er flink wat bieslook over. Giet de saus over de bleekselderij. Zet in de oven totdat de saus bubbelt en de korst goudbruin is (ca. 20 min).
  7. Bak nu de tartaar speciaal om en om bruin en gaar. Doe dit in een heel klein beetje olie, want uit de tartaar speciaal komt ook vrij veel olie!
  8. Serveer de tartaar speciaal met de gratin, de aardappels en de jus van de tartaar.
  9. <br>Let op: bewaar 1 stengel bleekselderij voor in de orzo!