Skip to main content

Tarte tatin van tomaat en rode ui

Vegetarisch

  • Totale tijd 60 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 2 stuk(s) Rode ui
  • 2 bakje(s) Cherrytomaatjes
  • 1 pak(ken) Vers bladerdeeg
  • 1 krop(pen) Sla
  • 2 stuk(s) Courgette
  • 1 stuk(s) Ui groot

In Huis

  • scheutje(s) Olijfolie voor de dressing
  • 2 el Balsamicoazijn
  • 2 tl Tijm
  • 2 tl Suiker
  • klontje(s) Boter
  • 1 stuk(s) Eieren
icon package

Recept stappen

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (negeer instructie op verpakking). Snij de rode ui in parten. Haal het bladerdeeg uit de koelkast.
  2. Zet een pan met 3 el olijfolie op het vuur. Bak de rode ui daar in aan met wat zout en peper. Ze mogen een beetje bruin worden. Voeg op het laatst 1 tl suiker toe, roer door en laat heel even een beetje karamelliseren.
  3. Was de tomaatjes en doe die in een mengkom. Voeg de uien toe aan de tomaten. Zet de pan nog even terug op het vuur met een klontje boter tot die is gesmolten en giet dat over de tomaten en de uien, schraap al het aanbaksel erbij. Voeg dan 2 el balsamico azijn tot aan het geheel met wat peper en zout en hussel nog een keer goed door.
  4. Vet een ovenschaal in met olie en doe het tomaten-ui mengsel in de schaal. Bestrooi met 2 tl tijm.
  5. Rol het bladerdeeg open met bakpapier en leg met de deegkant naar beneden over de tomaten heen. Vouw/duw het deeg tussen de rand van de ovenschaal en de tomatenvulling (zie afbeelding hiernaast).
  6. Als je een ei hebt, smeer met een kwastje wat geklutst ei over het deeg (dit is niet noodzakelijk maar wel mooi!).
  7. De tarte tatin moet ongeveer 30-40 minuten in de oven. Draai de vorm een halve slag na ongeveer 20 minuten zodat alles even mooi bruin wordt. Als het bovenop te donker wordt, zet dan de oven op 160 graden en voeg nog 10 minuten aan de baktijd toe.
  8. Haal de tarte tatin uit de oven en laat heel even rusten. Leg een groot bord op de ovenschaal en keer het geheel om. Serveer met een simpele groene salade met een dressing naar keuze.
  9. Tip: voor 1 & 2 personen: snijdt een kleinere cirkel uit het deeg die past bij de hoeveelheid tomaten en een kleine ovenschaal. Gebruik de rest van het deeg om koekjes of kaasstengels mee te maken. Kneed het deeg tot een bal en rol weer uit. Voor kaaskoekjes: sprenkel geraspte kaas erover heen, snij in reepjes en bak in de oven gedurende ongeveer 10 minuten. Voor koekjes: sprenkel 2 eetlepels suiker met 1 eetlepel kaneel, snijdt in stukjes en bak 10 minuten in de oven.