Thaise beef-noedelsalade met andijvie, frisse limoendressing en kervel
Rund
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 400 gram rundergehalt Thais gekruid
- 1 bosje radijs
- 300 gram fijne noedels
- 1 stuks limoen
- 2 el gember (geraspt)
- 1 stuks rode peper
- 1 bosje kervel, munt & koriander
- 400 gram andijvie
- 250 gram wortel
- 1 stengel lente-ui
In Huis
- olie om te bakken
- 2 el rijst- of witte wijnazijn
- 1 tl suiker voor de radijs
- 1 teentje knoflook
- 4 el milde olie voor de dressing
- 2 el sojasaus voor de dressing
- 1 tl suiker voor de dressing
- 2 el vissaus (optioneel)
Recept stappen
- Haal het gehakt alvast uit de koeling om op kamertemperatuur te laten komen.
- Breng een ruime pan water met zout aan de kook voor de noedels.
- Meng in een kommetje de rijst- of witte wijn azijn, suiker en een snuf zout. Schoon de radijsjes en snij in dunne plakjes. Voeg bij de azijn, schep goed om en laat staan tot gebruik.
- Kook de noedels in 6 minuten gaar. Roer aan het begin goed door om plakken te voorkomen. Giet af en spoel af met koud water om plakken te voorkomen.
- Maak intussen in een grote (!) slakom de dressing. De noedels komen er later bij. Meng de milde olie met de sojasaus, suiker en (optioneel) vissaus. Rasp of pers de knoflook, rasp de limoenschil en pers het sap. Voeg toe. Rasp de gember en voeg toe. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snij in dunne ringetjes. Voeg toe.
- Voeg de noedels - zodra ze zijn afgegoten - bij de dressing om plakken te voorkomen.
- Hak de kervel, munt en koriander (NB) fijn. Voeg bij de noedels.
- Snij de andijvie in repen en was met behulp van een slacentrifuge
- Schil de wortel en rasp met een grove rasp of snij julienne (luciferstokjes). Verwarm olie in een wok of koekenpan en bak de wortel enkele minuten op middelhoog vuur. Snij het witte en het lichtgroene deel van de lente-ui in grove ringen. Voeg toe. Snij het donkergroene deel in dunnere ringetjes en bewaar in een schaaltje voor garnering.
- Voeg het rundergehakt toe en bak op hoog vuur in 3-4 minuten rul, niet te lang, anders wordt het droog. Gebruik een spatel om het gehakt wat losser te maken. Het gehakt mag nog wat rosé zijn. Zet het vuur laag en roer als laatst in 1 minuut de andijvie er vluchtig doorheen zodat deze iets slinkt.
- Voeg het gehaktmengsel bij de noedels, samen met de radijs (inclusief azijn). Garneer met de lente-ui-ringetjes.
- De koriander gebruik je deze week voor twee gerechten. Houd de helft apart!