Skip to main content

Thaise mosselen met rijst en Chinese kool

Vis

  • Totale tijd 35 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 200 g Basmatirijst
  • 2 kilo Mosselen
  • 1 kilo Chinese kool
  • 2 stengel(s) Citroengras
  • 2 el Gember
  • 2 stuk(s) Rode peper
  • 4 el Verse koriander
  • 3 stuk(s) Lente-ui
  • 1 bakje(s) Specerijen
  • 4 el Limoensap
  • 400 ml Kokosmelk

In Huis

  • 2 teentje(s) Knoflook
  • om te bakken Olijfolie
  • naar smaak Zwarte peper
  • naar smaak Zout
icon package

Recept stappen

  1. Let op, je hebt meerdere keren gember en lente-ui nodig deze week.
  2. NB: In het bakje zit 1 tl laos en 1/4 tl cayenne peper.
  3. 1. Zet 75 gram rijst p.p. op in 150 ml water p.p. Kook de rijst zachtjes (!) gaar in ongeveer 10 minuten.
  4. 2. Vul de wasbak met koud water en leg de mosselen er in. Mosselen die boven komen drijven of kapot zijn dien je weg te gooien. Bij mosselen die na een tijdje niet dicht zijn gegaan: tik tegen de mossel, als deze niet dicht gaat dan moet die ook weg (ze hoeven niet helemaal potdicht te gaan). Laat ze in het water staan tot gebruik.
  5. 3. Snij de Chinese kool in kwarten, verwijder het hart en snij in dunne reepjes, snij de knoflook in dunne plakjes.
  6. 4. Haal het buitenste taaie blad van het citroengras. Snij de binnenkant van het onderste deel van de stengel (het minst taaie deel dus) in hele fijne ringetjes, die kan je gewoon eten. Snij de taaiere delen in grovere stukken van 2 cm, die gaan mee voor de smaak, maar eet je niet op. Schil de gember en rasp.
  7. 5. Snij de rode peper in halve ringetjes, als je het gerecht heel pittig wilt maken, laat je de zaadjes zitten (anders haal je deze weg).
  8. 6. Hak de koriander fijn. Snij de lente-ui in ringetjes.
  9. 7. Verwarm wat olie in een wok en roerbak de Chinese kool totdat die geslonken is. Laat het vocht verdampen, voeg de laos en cayennepeper, peper en zout toe. Roer om en doe de kool in een schaal. Dek af om warm te houden.
  10. 8. Veeg de pan schoon, maak hem goed heet, voeg wat olie toe en daarna de mosselen. Schud de mosselen en voeg de plakjes knoflook, het citroengras, de rode peper, lente-ui en de gember toe. Blijf husselen totdat alle mosselen open zijn.
  11. 9. Pers het limoensap en voeg toe, net als de kokosmelk. Laat aan de kook komen en doe de koriander erbij. Serveer direct met de rijst en Chinese kool.