Skip to main content

Thaise viscurry met kardemom-korianderrijst

Vis

  • Totale tijd 40 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 1 ui
  • 4 kardemompeultjes (in specerijenbakje)
  • 240 gram volkoren basmatirijst
  • 1 bakje curryspecerijen
  • 1 el gember
  • 300 gram koolraap
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 400 ml kokosmelk
  • 400 gram groene kool
  • 1 stronkje paksoi
  • 400 gram kabeljauw
  • koriander, naar smaak
  • 1 rode peper

In Huis

  • 600 ml water voor de rijst
  • 2 tenen knoflook
  • 0.50 tl zout
  • olie om te bakken
  • 100 ml water
icon package

Recept stappen

  1. Haal de vis uit de ijskast.
  2. Snipper de ui. Fruit de helft in een soeppannetje. Kneus de kardemompeultjes en voeg toe, samen met wat zout. Roer 60 gram rijst pp erdoor en voeg 150 ml water pp toe. Breng aan de kook en laat zachtjes in 25 minuten afgedekt gaar en droog koken.
  3. Hak de rode peper fijn Rooster het korianderzaad, komijnzaad en de kurkuma in een droge koekenpan totdat ze lekker gaan geuren. Wrijf vervolgens samen met de rode peper fijn in de vijzel of plet in een kommetje fijn met de bolle kant van een lepeltje.
  4. Schil de gember en knoflook en rasp fijn boven de vijzel. Stamp samen verder fijn met het zout.
  5. Verhit olie in een koekenpan. Fruit de andere helft van de ui. Snij intussen de koolraap in dunne plakken van max(!) 0.5 cm, schil de plakken en snij in blokjes van 0.5 cm. Voeg bij de ui en bak een paar minuten stevig mee.
  6. Doe de gestampte specerijen bij de ui en koolraap en bak zachtjes een paar minuten. Maak een ruimte in het midden en bak de tomatenpuree zachtjes een minuutje mee. Schenk er de kokosmelk bij en het water. Breng aan de kook en draai het vuur zacht.
  7. Snij de groene kool in dunne reepjes en voeg bij de curry en kokos. Laat 5 minuten koken tot de groene kool beetgaar is.
  8. Spoel de paksoi af, snij in reepjes en roer door de curry. Dep de vis droog en bestrooi met zout en peper. Leg ze in de currysaus, dek af en laat zachtjes 4-5 minuten pruttelen tot de vis net aan gaar is.
  9. Haal de korianderblaadjes af en snij de rode peper in ringetjes. Roer een deel van het korianderblad door de rijst. Serveer de curry met de rijst en garneer met de rest van de koriander.
  10. Goed om te weten: in het specerijenmengsel voor 4p zitten de kardemompeultjes voor de rijst en daarnaast 4tl korianderzaad, 1 tl komijnzaad, 1 tl kurkumapoeder, 1 tl chilivlokjes