Skip to main content

Turkse menemen met geroosterde Beemstervalery, meiraap, venkel en een romig komkommersausje

Vegetarisch

  • Totale tijd 45 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 1 kilo Beemster valery
  • 500 gram meiraap
  • 1 venkel
  • 2 takjes rozemarijn
  • 125 ml crème fraîche
  • 1 el muntblaadjes
  • 1 komkommer
  • 2 rode uien
  • 2 rode paprika's
  • 4 tomaten
  • 1 rode peper
  • 6 eieren
  • 2 el peterselie

In Huis

  • olijfolie
  • 3 teentjes knoflook
icon package

Recept stappen

  1. Verwarm de oven op 200 graden.
  2. Was de Beemstervalery aardappels. Halveer kleine exemplaren en snij grotere in wedges. Schil de meiraap en snij in parten van 1 cm (op de dikste zijde). Halveer de venkel, verwijder het loof en het hart en snij in plakjes van 1 cm. Meng met olijfolie, peper en zout. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat en leg de takjes rozemarijn erbij. Bak ca. 35 minuten in de oven.
  3. Doe de crème fraîche met een scheutje olijfolie in een kom. Pers er 1 teentje (bij 4p) knoflook bij. Hak de muntblaadjes en voeg toe. Schil en rasp de helft van de aangegeven hoeveelheid komkommer. Knijp het overtollige vocht eruit voordat je deze bij de crème fraiche voegt. Roer goed door en zet weg zodat de knoflook goed intrekt.
  4. Snij de andere helft van de komkommer in plakjes. Zet weg.
  5. Halveer de rode ui en paprika en snij in dunne reepjes. Verwarm olie in een koekenpan bak op zacht vuur ca. 8 min. Pers er 2 tenen (bij 4p) knoflook bij.
  6. Snij de tomaten in blokjes. Hak de rode peper fijn (laat de zaadlijsten zitten als je van pittig houdt). Voeg beide bij de paprika en bak nog 10 minuten zachtjes mee. Breng op smaak met zout en peper.
  7. Maak kuiltjes in het groentemengsel en breek daar de eieren in. Dek af en laat de eieren in ca. 5 minuten stollen. Breng op smaak met peper en zout.
  8. Hak de peterselie fijn. Strooi over de eieren.
  9. Serveer de Menemen met de gebakken Beemstervalery’s, meiraap, venkel en het romige komkommersausje. Serveer de plakjes komkommer er los bij.