Skip to main content

Varkensfilet met gekarameliseerde witlof, cranberries en romige peterseliepuree

Varken

  • Totale tijd 40 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 800 g Kruimige aardappelen
  • 60 g Cranberries
  • 6 el Fijngehakte peterselie
  • 2 el Koriander
  • 4 struikje(s) Witlof
  • 350 g Sousvide gegaarde varkensfilet
  • 150 g Creme fraiche

In Huis

  • 2 el Witte wijnazijn
  • 3 tl Honing
  • 6 el Olijfolie (extra vierge)
  • 1 klont(en) Boter
  • 1 teentje(s) Knoflook
  • 1 tl Suiker
  • Peper en zout
icon package

Recept stappen

  1. 1. Schil de aardappels, snij in gelijke stukken en zet op. Kook gaar in ca. 20 minuten.
  2. 2. Hak de cranberries in stukjes. Hak de peterselie goed fijn (voor de puree straks) en de koriander (die mag wat grover).
  3. 3. Meng azijn, honing, 2/3de van de olijfolie, koriander en zout en peper. Zet weg.
  4. 4. Snij alleen het uiterste kontje van de witlof en dan in de lengte doormidden, zodat de blaadjes aan het hart blijven zitten. Smelt een klontje boter in een koekenpan en bak daarin de lofjes aan beide zijden bruin. Hak de knoflook fijn en voeg toe. Schud een paar keer heen en weer totdat de geur van knoflook vrijkomt en voeg dan een scheut water toe. Dek af en laat zachtjes ca. 6 minuten gaar smoren (tot zacht maar nog met een bite).
  5. 5. Verhit intussen de grill pan. Snij het (sous-vide gegaarde) varkensvlees overdwars in plakjes van een halve centimeter. Grill de plakjes aan beide zijden totdat er strepen op komen. Leg op een bord en hou warm.
  6. 6. Bestrooi de witlof met zout en peper. Voeg de suiker en de cranberries toe en laat het geheel zachtjes ca. 2 minuten karamelliseren (voeg als het te droog wordt nog een klein scheutje water toe).
  7. 7. Giet intussen de aardappels af maar bewaar een beetje kookvocht. Stamp met het kookvocht en de creme fraiche tot een écht smeuige puree. Breng op smaak met peper en zout. Roer de peterselie erdoor.
  8. 8. Leg de witlof op een bord met daarop het vlees. Verdeel cranberries en de dressing eroverheen. Serveer met de romige peterseliepuree.