Varkensfiletlapje met gekarameliseerde witlof, cranberries en romige kruidenpuree

Varken

  • Totale tijd 40 minuten
3545 Sousvide Gegaarde Varkensfilet Met Gekarameliseerde Witlof Cranberries En Romige Peterse

Ingrediënten

In De Krat

  • 800 gram kruimige aardappelen
  • 6 el peterselie (fijngehakt)
  • 4 stuks witlof
  • 400 gram varkensfilet
  • 125 ml creme fraiche

In Huis

  • 60 gram cranberries
  • 2 el koriander
  • 2 el witte wijnazijn
  • 3 tl honing
  • 6 el olijfolie (extra vierge)
  • 1 klontje boter
  • 1 teentje knoflook
  • 1 tl suiker
icon package

Recept stappen

  1. Schil de aardappels, snij in gelijke stukken en zet op. Kook gaar in ca. 20 minuten.
  2. Hak de cranberries in stukjes. Hak de peterselie goed fijn (voor de puree straks) en de koriander (die mag wat grover).
  3. Meng azijn, honing, 2/3 van de olijfolie, koriander en zout en peper. Zet weg.
  4. Snij alleen het uiterste kontje van de witlof en dan in de lengte doormidden, zodat de blaadjes aan het hart blijven zitten. Smelt een klontje boter in een koekenpan en bak daarin de lofjes aan beide zijden bruin. Hak de knoflook fijn en voeg toe. Schud een paar keer heen en weer totdat de geur van knoflook vrijkomt en voeg dan een scheut water toe. Dek af en laat zachtjes ca. 6 minuten gaar smoren (tot zacht maar nog met een bite).
  5. Dep de varkensfiletlapjes droog met keukenpapier en bestrooi met peper en zout. Verwarm een pan op hoog vuur met een klontje boter en laat goed heet en een beetje bruin worden. Bak de filetlapjes in de hete boter aan beide kanten kort (ca.1 min per kant).
  6. Bestrooi de witlof met zout en peper. Voeg de suiker en de cranberries toe en laat het geheel zachtjes ca. 2 minuten karamelliseren (voeg als het te droog wordt nog een klein scheutje water toe).
  7. Giet intussen de aardappels af maar bewaar een beetje kookvocht. Stamp met het kookvocht en de creme fraiche tot een écht smeuige puree. Breng op smaak met peper en zout. Roer de peterselie erdoor.
  8. Leg de witlof op een bord met daarop het vlees. Verdeel cranberries en dressing eroverheen. Serveer met de romige peterseliepuree.