Skip to main content

Varkensfiletlapje met sinaasappel-tijm saus, venkel-koolsalade en geroosterde aardappels

Varken

  • Totale tijd 45 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 4 varkensfilets
  • 1 kilo Frieslander aardappelen
  • 120 ml yoghurt
  • 2 el peterselie (gehakt)
  • 300 gram spitskool
  • 1 venkel
  • 4 tl sinaasappelschil (geraspt)
  • 2 tl geriste tijm
  • 150 ml sinaasappelsap

In Huis

  • olijfolie
  • 2 el citroensap uit flesje of azijn (dan de helft)
  • 2 tl mosterd
  • 1 tl honing
  • 2 tl bruine basterdsuiker
  • mayonaise naar smaak
icon package

Recept stappen

  1. Haal het vlees uit de koeling om te chambreren.
  2. Verwarm de oven voor op 220 graden. Boen de aardappels schoon en snij in grote stukken. Meng met ruim olie, peper en zout en spreid uit op een met bakpapier beklede bakplaat of in een ovenschaal. Schuif gedurende 20-25 minuten in de oven.
  3. Maak een dressing van de yoghurt, citroensap, mosterd, honing, peper en zout. Snij de peterselie grof en voeg toe. Voeg evt. een lepeltje water toe als het te dik is en zet even weg.
  4. Snij de spitskool in zo dun mogelijke sliertjes en doe in een grote slabak. Verwijder het loof en het kontje van de venkel, snij in kwarten en snij in hele dunne reepjes. Voeg toe, samen met de dressing. Meng goed en zet weg.
  5. Rasp de schil van de sinaasappel en ris de tijm. Verwarm olie in een koekenpan en bak daarin op laag vuur de sinaasappelrasp en tijm in een minuutje knapperig. Schep uit de pan en zet weg.
  6. Dep het vlees droog en bestrooi met zout en peper. Bak in wat olie en/of boter op hoog vuur een paar minuten per kant bruin. Pers intussen de sinaasappel(s) uit.
  7. Haal het vlees uit de pan en doe het sinaasappelsap, de bruine basterdsuiker en de gebakken rasp en tijm in de pan. Kook in tot een saus. Leg het vlees terug in de pan en warm goed door. Serveer met de salade en de aardappels (met wat mayo indien gewenst).