Skip to main content

Varkenskarbonade met salie, appel en sperziebonen op romige polenta

Varken

  • Totale tijd 50 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 600 g Sperziebonen
  • 4 stuk(s) Varkenskarbonades
  • 12 blaadje(s) Salie
  • 1 el Verse tijm

In Huis

  • 100 ml Water
  • 350 ml Melk
  • 150 g Polenta
  • 100 g Boter
  • 2 el Olijfolie (extra vierge)
  • 2 el Bruine suiker
  • 200 ml Appelsap (troebel)
  • 8 stuk(s) Peppadews
  • 2 stuk(s) Appels
  • 100 g Parmezaanse kaas
  • naar smaak Peper en zout
icon package

Recept stappen

  1. Verwarm de oven voor tot 220 °C.
  2. Haal de sperziebonen af en kook in 8-10 min gaar in kokend water met wat zout.
  3. Doe water en melk in een pan en breng aan de kook.
  4. Draai het vuur halfhoog en strooi er al roerend de polenta bij. Kook al roerend ca. 20 min tot de polenta gaar is.
  5. Smelt de helft van de boter in een klein pannetje en laat een beetje bruinen. Roer de helft hiervan samen met de Parmezaanse kaas door de polenta. Houd warm.
  6. Smeer de karbonades in met de olijfolie. Bestrooi met peper en zout. Wrijf dan in met de bruine suiker.
  7. Verhit een grote pan die ook in de oven kan en bak de karbonades om en om bruin in 2-3 min per kant zodat de suiker mooi karamelliseert.
  8. Voeg dan de andere helft van de boter toe en laat in ca. 1 min bruinen. Schenk er voorzichtig het appelsap bij en breng aan de kook. Voeg de tijm, salie en eventueel de peppadews toe.
  9. Snijd de appels in schijfjes en leg rondom het vlees. Laat 15 min garen in het midden van de oven.
  10. Mocht de saus niet geconcentreerd genoeg zijn, haal dan het vlees uit de saus en kook de saus apart op het vuur even in. Houd het vlees warm onder aluminiumfolie.
  11. Serveer het vlees met de polenta, de rest van de bruine boter en de sperziebonen.