Dit is ons receptenarchief t/m 2023. Heb je al een box? Log in met je bestaande e-mailadres in de Crisp app om ‘m daar te beheren.

Vega balletjes in dille-yoghurtsaus met spitskool en gebakken aardappeltjes

Vegetarisch

  • Totale tijd minuten
Vega balletjes in dille-yoghurtsaus met spitskool en gebakken aardappeltjes | Maaltijdbox recepten

Ingrediënten

In de box

  • 1000 gram Frieslander aardappels
  • 2 stuks rode ui
  • 1 stuks spitskool
  • 2 stuks kardemompeulen
  • 1 bakje komijnzaad
  • 400 gram PLNT gehackt
  • 500 gram Griekse yoghurt
  • 60 gram amandelschaafsel
  • 15 gram dille

In Huis

  • olie en boter om te bakken
  • 1 el bloem
icon package

Recept stappen

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  2. Was de aardappels en snij in blokjes van ca. 2 cm. Snij 3/4de(!) van de rode ui in parten. Snipper de rest en hou apart(!). Meng de aardappels en ui met olie, peper en zout en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak in 25-30 min gaar.
  3. Snij intussen de spitskool in kwarten (laat de stronk zitten, zodat hij niet uit elkaar valt) en bestrooi met zout. Verwarm een flinke klont boter (ca. 25 gram p.p.) in een koekenpan (evt. in 2 pannen of in 2 keer bij 4p). Bak de spitskool ca. 2-3 minuten per snijkant. Leg in een ovenschaal en schenk de boter uit de pan erover. Zet naast (of onder) de aardappelen in de oven. De spitskool heeft nog 15-20 minuten nodig om goed gaar te worden.
  4. Haal de kardemompeulen uit het bakje. Rooster het komijnzaad kort in een droge koekenpan. Plet de kardemompeulen en haal de zaadjes uit het schilletje. Hou ¼ van het komijnzaad achter voor garnering. Stamp de rest samen met de kardemomzaadjes in een vijzel.
  5. Kneed de gevijzelde specerijen, gesnipperde ui en peper uit de molen door het PLNT gehackt. (Let op! Het gehakt bevat al wat zout) Draai 3 balletjes p.p.
  6. Verwarm olie in een afdekbare braad- of hapjespan. Bak de balletjes rondom bruin en haal ze uit de pan. Doe de yoghurt in de pan. Roer de bloem er met een garde doorgeen. Doe de balletjes terug in de pan en laat ca. 5 min afgedekt sudderen.
  7. Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan tot het begint te kleuren, laat afkoelen. Hak de dille fijn.
  8. Proef de yoghurtsaus af op peper en zout. Garneer met de achtergehouden komijnzaadjes. Leg de Libanese balletjes in de yoghurtsaus en bestrooi met de dille. Serveer met de spitskool, aardappeltjes en ui.
  9. Goed om te weten: in het bakje zit 4 tl komijnzaad en 2 kardemompeulen, in het 2p bakje de helft.