Skip to main content

Vega stoofpotje met belugalinzen, gluh weizenbier, wintergroenten, ontbijtkoek van de Veldkeuken, couscous en little gem

Vegetarisch

  • Waarvan Oventijd 25 minuten
  • Totale tijd 45 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 2 stuks ui
  • 200 gram regenboogpeen
  • 200 gram koolraap
  • 400 gram pastinaak
  • 80 gram ontbijtkoek
  • 1 bakje specerijen (voor de stoof)
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 330 ml glüh-weizenbier
  • 200 gram belugalinzen
  • 2 takjes tijm
  • 200 gram couscous (optioneel)
  • 2 kropjes little gem sla (optioneel)
  • 200 gram Nieuw-Zeelandse spinazie (optioneel)

In Huis

  • om te bakken boter
  • om te bakken olijfolie
  • 2 stuks laurierblad
  • 400 ml water voor de stoof
  • 2 el sojasaus
  • 60 ml witte wijnazijn
icon package

Recept stappen

  1. Zet de waterkoker aan (voor de stoof en couscous).
  2. Snipper de ui. Bak in een (stoof)pan in wat boter en olie glazig. Voeg alvast wat zout toe. Schil en snij de regenboogpeen in plakjes van 0.5 cm. Schil en snij de koolraap en pastinaak in blokjes van ca. 1 cm. bak mee.
  3. Verkruimel de ontbijtkoek (gebruik de kontjes, de binnenkant is lekker om zelf op te eten met een likje boter). Zet apart.
  4. Voeg de specerijen na een paar minuten bij de groenten, roer goed door. Maak een kuiltje in het midden en voeg de tomatenpuree toe. Bak een minuutje zodat het zuur er wat af gaat. Blus af met het bier. Voeg de laurierblad(eren), ontbijtkoek, linzen, het gekookte water (400 ml bij 4p) en sojasaus toe. Leg de takjes tijm erbij. Breng aan de kook en laat 25-30 minuten (of langer als je tijd hebt) zachtjes koken tot de linzen en groenten gaar zijn. Roer af en toe door en voeg wat extra water toe als het droog dreigt te koken.
  5. Je hebt nu even tijd, dek alvast de tafel en snoep een stukje ontbijtkoek :). Voeg 10 minuten voor de stoof klaar is de azijn toe.
  6. Doe de couscous met zout in een kom en overgiet met kokend water tot de korrels net onder staan. Dek af. Roer na 10 minuten los met een vork. Wij kwamen tot de conclusie dat het gerecht ook zonder de couscous al lekker en vullend is. Je kan het dus ook voor een later moment bewaren.
  7. Je hebt ook little gem sla gekregen. Lekker als frisse touch naast de stoof. Verwijder het hart en snij in reepjes. Haal de blaadjes van de Nieuw-Zeelandse spinazie. Meng met een simpele vinaigrette: Bijv. 3 el olie extra vierge, 1 el witte wijnazijn en 1 tl mosterd (bij 4p).
  8. Breng de stoof op smaak met peper en zout en serveer eventueel met de couscous en het slaatje.
  9. NB: In het specerijenmengsel voor 4p zit: 0.5 tl gerookte paprika-, 0.5 tl koriander-, 0.5 tl gember-, 0.5 tl kardemom-, 0.5 tl komijnpoeder, 0.5 tl nootmuskaat, 0.5 tl venkelzaad en 0.5 tl piment. In het 2p bakje zit de helft.
  10. Maak de stoof eerder op de dag. Dan kunnen de smaken goed intrekken.