Vega(n) balletjes in roomsaus met gekookte aardappels en gesmoorde kool

Vegetarisch

  • Totale tijd minuten
Zweedse gehaktballetjes in saus met gekookte aardappels en geblancheerde kool | Maaltijdbox recepten

Ingrediënten

In De Krat

  • 800 gram vastkokende aardappels
  • 200 gram peen
  • 600 gram groene kool
  • 360 gram vega(n) balletjes
  • 1 stuks banaansjalot
  • 4 el dille
  • 2 el krulpeterselie
  • 1 bakje sojaroom of crème fraîche

In Huis

  • boter om te bakken
  • 1 tl paprika poeder
  • 1 teentje knoflook
  • olie om te bakken
  • 200 ml water
  • 0.5 blokje groentebouillon
  • kneepje citroensap (uit een flesje)
icon package

Recept stappen

  1. Was de aardappels en halveer. Snij grotere exemplaren in vieren. Zet op gezouten water en kook gaar in 25-30 minuten.
  2. Schil de peen en snij in halve maantjes. Snij de groene kool in reepjes. Snij de knoflook in dunne plakjes.
  3. Smelt een klont boter in een afsluitbare wok of koekenpan. Voeg de paprikapoeder toe. Wacht tot de boter stopt met bruisen en voeg de peen, knoflook en groene kool toe en roerbak ca. 1 minuut. Voeg daarna een scheut water toe (ca. 100ml bij 4p). Dek af en laat in ca. 15 min zachtjes gaar smoren. Roer af en toe.
  4. Bak de vega balletjes in een beetje olie bruin. Snipper intussen de sjalot. Haal de balletjes uit de pan en hou apart. Voeg zo nodig nog wat olie toe en fruit de sjalot zachtjes lekker bruin.
  5. Hak de dille en de peterselie fijn. Voeg het water en de crème fraîche (of de sojaroom met wat minder water) bij de sjalot, verkruimel het bouillonblokje erboven en roer goed. Kook de saus in tot gewenste dikte en voeg de balletjes weer toe. Roer de kruiden erdoor.
  6. Breng de kool op smaak met peper, zout en citroensap. Serveer de balletjes met de kool en de gekookte aardappels.