Dit is ons receptenarchief t/m 2023. Heb je al een box? Log in met je bestaande e-mailadres in de Crisp app om ‘m daar te beheren.

Vegan kastanje-champignonmoussaka met een pittig slaatje

Vegan

  • Totale tijd minuten
Vegan moussaka met een bite en rucola-mosterdblad salade | Maaltijdbox recepten

Ingrediënten

In de box

  • 800 gram Frieslander aardappelen
  • 2 stuks aubergine
  • 1 stuks ui
  • 500 gram kastanjechampignons
  • 100 gram tomatenpuree
  • 75 gram passata
  • 75 gram rucola-rode mosterdbladsla
  • 50 gram veldsla

In Huis

  • olie om te bakken
  • 2 teen knoflook
  • 2 tl oregano
  • 1 tl kaneel
  • 2 blaadje laurier
  • 30 gram vegan boter
  • 30 gram bloem
  • 300 ml plantaardige melk
  • snufje nootmuskaat
  • naar smaak olijfolie extra vierge
  • naar smaak citroensap
icon package

Recept stappen

  1. Zet een pan met een laagje gezouten water op voor de aardappels. Boen de aardappels en snij in dunne plakjes van ca. 0,5 cm. Kook ze 5 minuten voor. Giet en spoel koud af.
  2. Snij de aubergine in blokjes van max 1 cm. Bak op hoog vuur in een grote koekenpan in flink olie. Hussel af en toe om en bestrooi na een poosje met wat zout. De aubergine moet goed zacht worden!
  3. Snipper de ui en fruit in een grote wok of hapjespan. Snij de champignons in plakjes en hak de knoflook fijn. Voeg beide toe als de ui glazig is en bak mee tot de champignons bruin zijn.
  4. Maak een ruimte in het midden van de champignons en fruit de tomatenpuree en harissa een minuutje aan. Meng en breng op smaak met oregano en kaneel. Voeg de passata en laurier toe en laat ca. 10 minuten pruttelen. Breng op smaak met zout.
  5. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  6. Maak de vegan bechamelsaus. Smelt de vegan boter. Voeg de bloem toe en roer een paar minuten stevig. Voeg de plantaardige melk scheutje voor scheutje toe en roer goed met een garde tot je een gladde saus hebt. Voeg evt. een scheut melk toe als de saus te dik is. Zet het vuur uit en breng op smaak met peper, zout en een snufje nootmuskaat.
  7. Vet een grote ovenschaal in en haal de laurier uit de pan. Bedek de bodem met ca. de helft van de aardappelschijfjes, vervolgens alle champignon-tomatensaus en daarna de aubergine. Dek af met de andere helft van de aardappels. Verdeel de bechamelsaus erover. Bak de moussaka in ca. 10 minuten en zet daarna nog 5 minuten onder de grill.
  8. Was de rucola en mosterdblad en scheur grof. Meng met de veldsla, leg op een schaaltje, besprenkel met olijfolie extra vierge, een kneepje citroensap en peper (zie tip).