Vegan moussaka met een bite en rucola-mosterdblad salade

Vegan

  • Totale tijd minuten
Vegan moussaka met een bite en rucola-mosterdblad salade | Maaltijdbox recepten

Ingrediƫnten

In De Krat

  • 750 gram Bildtstar aardappelen
  • 2 stuks aubergine
  • 1 stuks ui
  • 500 gram kastanjechampignons
  • 1 potje tomatenpuree
  • 1 tl harissa
  • 500 gram passata
  • 1 zakje rucola-rode mosterdbladsla

In Huis

  • olie om te bakken
  • 2 teen knoflook
  • 2 tl oregano
  • 1 tl kaneel
  • 2 blaadje laurier
  • 30 gram vegan boter
  • 30 gram bloem
  • 300 ml plantaardige melk
  • snufje nootmuskaat
  • naar smaak olijfolie extra vierge
  • naar smaak citroensap
icon package

Recept stappen

  1. Zet een pan met een laagje gezouten water op voor de aardappels. Boen de aardappels en snij in dunne plakjes van ca. 0,5 cm. Kook ze 5 minuten voor. Giet en spoel koud af.
  2. Snij de aubergine in blokjes van max. 1 cm. Bak ze in ruim olie in een grote wok op hoog vuur tot bruin en zacht. Bestrooi rijkelijk met zout.
  3. Snipper de ui en fruit in een grote wok of hapjespan. Snij de champignons in plakjes en hak de knoflook fijn. Voeg beide toe als de ui glazig is en bak mee tot de champignons bruin zijn.
  4. Maak een ruimte in het midden van de champignons en fruit de tomatenpuree en harissa een minuutje aan. Meng en breng op smaak met oregano en kaneel. Voeg de passata en laurier toe en laat ca. 10 minuten pruttelen. Breng op smaak met zout.
  5. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  6. Maak de vegan bechamelsaus. Smelt de vegan boter. Voeg de bloem toe en roer een paar minuten stevig. Voeg de plantaardige melk scheutje voor scheutje toe en roer goed met een garde tot je een gladde saus hebt. Voeg evt. een scheut melk toe als de saus te dik is. Zet het vuur uit en breng op smaak met peper, zout en een snufje nootmuskaat.
  7. Vet een grote ovenschaal in en haal de laurier uit de pan. Bedek de bodem met ca. de helft van de aardappelschijfjes, vervolgens alle champignon-tomatensaus en daarna de aubergine. Dek af met de andere helft van de aardappels. Verdeel de bechamelsaus erover. Schuif voor ca. 10 minuten in de oven. Zet daarna nog 5 minuten onder de grill. Let op dat de bovenkant niet verbrandt!
  8. Was de rucola en mosterdblad en scheur grof. Leg op een schaaltje, besprenkel met olijfolie extra vierge, een kneepje citroensap en peper (zie tip).
  9. Brokkel nog wat saladekaas over de salade.