Skip to main content

Vegetarische gyros met courgette en mais, een tomatenslaatje, tzatziki en orzo

Vegetarisch

  • Totale tijd 35 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 1 stuks komkommer
  • 1 stuks rode ui
  • 400 gram gemengde cherrytomaatjes
  • 1 el munt
  • 1 hart bleekselderij
  • 300 gram orzo
  • 400 gram vegetarische reepjes
  • 2 stuks maïskolven
  • 1 stuks courgette
  • 1 bakje yoghurt

In Huis

  • 1 tl witte wijnazijn
  • naar smaak olijfolie extra vierge
  • naar smaak oregano
  • 1 teentje knoflook
  • 1 tl citroensap (mag uit flesje)
icon package

Recept stappen

  1. Schil de komkommer, halveer in de lengte en verwijder de zaadlijsten. Rasp en doe in een zeef. Bestrooi met wat zout. Hang de zeef in een kommetje, dek af met keukenpapier en zet daar ook een kommetje op. Laat uitlekken.
  2. Meng de gyroskruiden in een schaal met een paar lepels olie en wat zout. Voeg de vegetarische ‘kip’vezels toe en roer goed om. Snij eventueel grote stukken kleiner. Zet even weg.
  3. Zet een pan gezouten water op voor de orzo straks.
  4. Snipper de ui. Doe 1 eetlepel van de ui (bij 4p) in een bakje met de wijnazijn en zet even weg. Bewaar de rest van de ui voor straks.
  5. Halveer de cherrytomaatjes. Doe in een schaal met een scheutje olijfolie extra vierge, peper en zout. Snipper alle munt en voeg de helft(!) toe. Haal het hart uit de bleekselderij (de binnenste lichter groene stengels) en snij in boogjes (ca. 150 gram bij 4p deden wij). Voeg bij de tomaat en zet even weg.
  6. Kook de orzo gaar in 8-10 minuten. Giet af en roer er wat olijfolie door.
  7. Bak de kipvezels in de olie op middelhoog vuur een beetje bruin.
  8. Haal intussen het blad van de maiskolven en snij met een groot mes de korrels eraf. Snij de kolven eerst doormidden als je dat makkelijker vindt. Voeg de rest van de ui en de maiskorrels bij de wat gebruinde gyros en bak mee.
  9. Snij de courgette in blokjes van 1 cm, voeg toe en bak nog een minuut of 4 mee – schep af en toe om.
  10. Meng de uitgelekte komkommer met de yoghurt, knoflook (geperst) en de rest van de munt. Breng op smaak met citroensap en peper en zout en garneer met wat drupjes olijfolie.
  11. Voeg de ui in azijn bij te tomatensla en bestrooi met de oregano.
  12. Serveer de kipgyros en groenten met de orzo, de tomatensalade en de tzatziki.
  13. Snipper behalve munt ook wat citroenverveine door je tzatziki, of de tomatensalade of allebei!