Skip to main content

Venkel-bataat-aardappel gratin met komijnekaas, tartaar speciaal met rode ui en salade

Rund

  • Totale tijd 40 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 4 stuks tartaar speciaal
  • 2 stuks venkel
  • 300 gram bataat
  • 600 gram Frieslander aardappelen
  • 200 gram spitskool
  • 1 stuks rode ui
  • 120 gram komijnekaas
  • 50 gram gemengde sla
  • 2 stronkjes roodlof

In Huis

  • om te besprenkelen (milde) olijfolie
  • 2 tl oregano, gedroogd
  • om te bakken boter
  • snufje nootmuskaat
  • 2 el paneermeel (optioneel)
  • 2 el olijfolie extra vierge
  • 1 el balsamicoazijn
icon package

Recept stappen

  1. Haal de tartaar speciaal alvast uit de koelkast om te chambreren.
  2. Verwarm de oven op 200 graden. Verwijder het hart en loof van de venkel en snij in plakken. Leg in een ovenschaal, besprenkel met milde olijfolie, de gedroogde oregano, zout en peper en hussel om. Bak in de oven in ca. 20 min gaar.
  3. Schil de bataat en aardappel en snij in gelijke stukken. Zet op in een laagje water met zout en kook gaar in 10-15 min. Snij de spitskool in dunne reepjes en kook mee.
  4. Snij de rode ui in ringen. Verwarm boter in een koekenpan en bak de uien ca. 20 min heel zachtjes. Voeg zout toe.
  5. Rasp de kaas.
  6. Giet de bataat, aardappelen en spitskool af en vang wat kookvocht op. Stamp tot een smeuïge puree met een klont boter en eventueel wat kookvocht. Breng op smaak met een snufje nootmuskaat, zout en peper.
  7. Haal de venkel uit de oven. Zet de oven op de grillstand. Verdeel de puree erover. Besprenkel met de geraspte kaas en eventueel paneermeel. Zet ca. 8 min onder de grill. Pas op dat het niet aanbrandt!
  8. Meng in een slakom de olijfolie extra vierge, balsamico azijn, zout en peper. Was de sla met behulp van een slacentrifuge. Verwijder het hart van de roodlof en snij in ringetjes. Meng beide door de dressing en zet op tafel.
  9. Haal de ui uit de koekenpan en hou even apart in een bakje. Draai het vuur wat hoger en bak de tartaartjes in ca. 6 min aan beide zijden bruin. Voeg de uienringen op het laatst weer toe.
  10. Serveer de venkel-bataat-aardappel gratin met de tartaartjes en salade.