Skip to main content

Vis-chowder met veel groenten en croutons

  • Totale tijd 40 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 50 g Spek
  • 1 stuk(s) Banaansjalot
  • 4 stengel(s) Bleekselderij
  • 100 g Peen
  • 250 g Knolselderij
  • 1 stuk(s) Prei
  • 3 takje(s) Tijm
  • 3 takje(s) Peterselie
  • 2 stuk(s) Bruine broodjes
  • 400 g Bouillabaisse vis
  • 130 g Mais
  • om te garneren Fijngehakte peterselie

In Huis

  • 30 g Boter
  • 2 teentje(s) Knoflook
  • 30 g Bloem
  • 500 ml Kokend water
  • 200 ml Melk
  • 1 blokje(s) Visbouillon
  • 1 blaadje(s) Laurier
  • 1 klontje(s) Boter
  • om te bakken Olijfolie
  • kneepje Citroensap (uit flesje)
  • naar smaak Peper en zout
icon package

Recept stappen

  1. NB. je hebt vaker sjalot, spek, prei, mais, knolselderij, bleekselderij, tijm en peen nodig deze week.
  2. 1. Zet de waterkoker aan. Verwarm in een soeppan met dikke bodem de boter. Bak daarin zachtjes het spek aan terwijl je de groenten gaat snijden.
  3. 2. Snipper de sjalot en snij de bleekselderij in boogjes. Voeg bij het spek en bak zachtjes mee.
  4. 3. Schil intussen de peen en de knolselderij en snij in kleine (0.5 cm) blokjes. Hak de knoflook fijn. Voeg samen bij het spek. Laat alles een paar minuten bakken. Maak intussen de prei schoon en snij in ringen.
  5. 4. Voeg de bloem bij het spek en groenten, roer goed om en voeg het kokende water, de melk en het bouillonblokje toe. Bind de takjes tijm en het meeste van de peterselie samen met wat kooktouw (bouquet garni) en leg met de laurier in de soep. Voeg ook de prei toe. Dek af en laat ca. 10 minuten zachtjes afgedekt koken (roer af en toe, zorg dat het niet aanbrandt!).
  6. 5. Maak de croutons: snij de broodjes in dobbelstenen. Verwarm een klont boter en wat olie in een koekenpan en bak de croutons al omschuddend bruin en knapperig.
  7. 6. Check of de soep nat genoeg is naar je smaak, voeg anders wat melk of water toe. Voeg een kneepje citroensap toe en de vis en laat een paar minuten meekoken. De vis zal snel gaar zijn. Giet en spoel intussen de mais af en voeg toe. Hak nog wat peterselie fijn om te garneren. Serveer de soep met de croutons.