Dit is ons receptenarchief t/m 2023. Heb je al een box? Log in met je bestaande e-mailadres in de Crisp app om ‘m daar te beheren.

Vis ‘chowder’ met veel groenten en croutons

Vis

  • Totale tijd minuten
Vis chowder met veel groenten en croutons | Maaltijdbox recepten

Ingrediënten

In de box

  • 300 gram knolselderij
  • 400 gram aardappelen
  • 50 gram spekblokjes
  • 1 stuks ui
  • 4 stengels bleekselderij
  • 250 gram peen
  • 1 stuks prei
  • 1 stuks landbrood
  • 400 gram Bouillabaisse vis
  • naar smaak peterselie

In Huis

  • boter en olie om te bakken
  • 2 tenen knoflook
  • 2 tl gedroogde tijm
  • 30 gram bloem
  • 200 ml melk
  • 600 ml kokend water
  • 1 blokje (voor 500 ml) visbouillon
  • 1 kneepje citroensap (uit flesje)
icon package

Recept stappen

  1. Zet een pan gezouten water op en de waterkoker aan.
  2. Schil de knolselderij en aardappels en snij in blokjes van 1-2 cm. Kook de blokjes in ca. 10 minuten gaar. Giet af en zet apart.
  3. Verwarm de boter in een soeppan met dikke bodem. Bak het spek zachtjes.
  4. Snipper de ui en snij de bleekselderij in dunne plakjes, voeg bij de spek. Schil de peen en snij in blokjes van 1-2 cm. Hak de knoflook fijn. Voeg toe met de gedroogde tijm en wat zout.
  5. Voeg als de ui glazig is de bloem toe, roer goed en voeg de melk, het kokende water en (vis)bouillonblokje toe.
  6. Kerf de prei in de lengte in en spoel zand ertussenuit. Snij in ringen en voeg toe. Kook de soep afgedekt ca. 5 minuten.
  7. Maak de croutons: snij het brood in dobbelstenen van ca. 2 cm. Verwarm een goede klont boter en wat olie in een koekenpan en bak de croutons al omschuddend bruin en knapperig (zie tip).
  8. Check of de soep nat genoeg is naar je smaak, voeg anders nog wat melk of water toe en breng op smaak met zout en peper. Voeg de gekookte knolselderij- en aardappelblokjes toe. Dep de vis droog. Voeg een kneepje citroensap en de vis toe en laat 3-5 minuten meekoken. De vis zal snel gaar zijn.
  9. Hak de peterselie fijn. Serveer de soep met de croutons en peterselie.
  10. Goed om te weten: De Bouillabaise visstukjes kunnen heilbot, heek, kabeljauw, schol en/of zalm bevatten.
  11. Als je wat croutons overhebt kan je deze het beste bewaren in een luchtdichte trommel.