Skip to main content

Vlaamse runderstoofpot

Rund

  • Totale tijd 90 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 600 gram runderstoofvlees
  • 2 uien
  • 800 gram vastkokende aardappels
  • 400 gram spruitjes

In Huis

  • 2 el bloem
  • olijfolie (om te bakken)
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 flesje bruin bier
  • 1 blokje runderbouillon
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 takjes tijm
  • 1 witte boterham
  • 1 el grove mosterd
icon package

Recept stappen

  1. Strooi wat zout en peper over de stukken vlees en bestuif met bloem zodat alle kanten goed bedekt zijn. Braad het vlees met wat olijfolie op hoog vuur aan in een braadpan. Doe niet teveel stukken tegelijk, ze moeten de ruimte hebben in de pan. Schep het vlees uit de pan als het mooi bruin is.
  2. Snij de uien in grove stukjes. Bak ze ca. 7 minuten aan in de braadpan tot licht bruin en zacht. Hak de knoflook, voeg toe aan de uien en laat ca. 1 minuut meebakken.
  3. Doe het vlees met het vocht terug in de braadpan. Giet het flesje bier erbij zodat het vlees net onder staat. Voeg vervolgens het zout en versgemalen peper, het bouillonblokje, laurierblad en takjes tijm toe. Roer alles goed door elkaar en breng het geheel aan de kook.
  4. Besmeer de boterham met de mosterd. Leg de boterham met de besmeerde kant naar beneden op het vlees. Zet de pan op het kleinste pitje zodra het weer begint te koken. Laat ca. 1 uur op een laag vuur stoven met de deksel erop.
  5. Was intussen de aardappels, snij in kwarten en blancheer even in kokend water. Maak de spruitjes schoon en kook gaar in dezelfde pan als de aardappels (als je deze uit de pan hebt gehaald). Bak, als de stoofpot bijna klaar is, de aardappelen goudbruin in een koekenpan.
  6. Verwijder het laurierblad en de takjes tijm uit de braadpan en gooi deze weg.
  7. Roer het vochtige brood door de saus zodat er geen grote stukken meer overblijven.