Skip to main content

Warme gele bietensalade met grie met een linzenschotel

Vegetarisch

  • Totale tijd 75 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 1 stuk(s) Pastinaak
  • 400 g Gele biet
  • naar smaak Bietenblad sla
  • 2 pakje(s) Grie naturel (feta)

In Huis

  • 400 g Knolselderij
  • 4 el Olijfolie
  • 50 g Hazelnoten (met vlies)
  • 8 blaadje(s) Salie
  • 1 bakje(s) Olie
  • 200 g Puy linzen
  • 4 takje(s) Tijm
  • 700 ml Water
  • 4 teentje(s) Knoflook
  • 100 g Amandelsnippers
  • 3 el Hazelnoot olie
  • 2 el Rode wijnazijn
  • naar smaak Peper en zout
icon package

Recept stappen

  1. Snijd de pastinaak in kwarten en de knolselderij in stukjes van ongeveer 2 cm.
  2. Verwarm de oven voor op 200 °C. Borstel de bieten schoon onder koud stromend water . Besprenkel met wat olijfolie en bestrooi met peper en zout. Vouw in aluminiumfolie en zet in de oven. Bak ca. 60 minuten tot de bieten net aan gaar zijn. Laat afkoelen.
  3. Maak in de tussentijd de linzenschotel. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan. Houd enkele noten apart voor garnering en hak de rest grof. Bak de blaadjes salie knapperig in een laagje plantaardige olie. Laat uitlekken op keukenpapier.
  4. Doe de stukjes knolselderij en de pastinaak in een grote schaal en besprenkel met 2 eetlepels olijfolie en bestrooi met zout. Meng zodat alles met olie bedekt wordt. Leg de groenten op een stuk bakpapier op de ovenplaat. Schuif in het midden van de oven en bak in ca. 30 minuten bruin en gaar.
  5. Doe de linzen in een pan en voeg de tijm en een klein beetje zout toe. Schenk er het water bij en breng aan de kook. Draai het vuur laag. Laat ca. 15 minuten zachtjes koken tot beetgaar. Check zodat ze niet te lang doorkoken en melig worden.
  6. Maak de bietensalade. Verhit een eetlepel olie in een koekenpan en bak de knoflook zachtjes aan. Voeg het bietenblad toe en roerbak tot de blaadjes slinken. Haal van het vuur.
  7. Ontvel de bieten en snijd in wiggen. Schep er het bietenblad, de amandelen en de feta door.
  8. Giet de linzen af en verwijder de tijm. Meng met de knolselderij, 2 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels hazelnootolie, de azijn, de gehakte noten wat peper en zout. Check of zout genoeg is. Dit gerecht heeft wel wat zout nodig.
  9. Verdeel de linzenschotel over 4 borden. Leg er de pastinaak bovenop. Garneer met de rest van de hazelnoten en druppel er de rest van de notenolie over. Maak af met de gefrituurde salieblaadjes. Serveer met de bietensalade.
  10. Tip: maak de linzenschotel af met gefrituurde uienringen.