Skip to main content

Winterposteleinquiche met witlof-aardappelsoep

Vegetarisch

  • Totale tijd 50 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 250 gram champignons
  • 300 gram winterpostelein
  • 125 gram crème fraîche
  • 3 eieren
  • 1 banaansjalot
  • 1 kilo aardappels
  • 1 stronk witlof

In Huis

  • 1 klont(en) boter
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el pijnboompitten
  • 1 rol bladerdeeg
  • bloem (optioneel)
  • 50 gram blauwe kaas
  • olie (om te bakken)
  • 2 tl gedroogde tijm
  • 1 liter kokend water
  • 2 bouillonblokjes
  • scheutje melk
icon package

Recept stappen

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet de waterkoker aan met ruim 1 liter water.
  2. Snij de champignons in plakken en bak langzaam in een klont boter bruin. Pers de helft van de knoflook er op het laatst bij en breng op smaak met zout.
  3. Was de postelein in een vergiet en overgiet met wat kokend water zodat het wat slinkt. Laat goed uitlekken, leg op een plank, dep zo nodig een beetje droog en hak grof. Rooster de pijnboompitten.
  4. Rol het bladerdeeg met bakpapier uit over een bakblik of ovenschaal. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem en bestrooi eventueel met wat bloem. Meng de creme fraiche, eieren en peper en zout. Brokkel de blauwe kaas erbij. Roer de champignons en postelein door dit mengsel en giet dit over het bladerdeeg. Strooi de pijnboompitten eroverheen en bak ca. 30 min in de oven (check na 20 min of het niet te bruin wordt!).
  5. Maak intussen een eenvoudige aardappelsoep. Snipper de sjalot en de andere helft van de knoflook en fruit in wat olie in een soeppan. Schil de aardappels en snij in blokjes. Voeg de aardappel bij de ui met de tijm, het kokend water en de bouillonblokjes. Laat circa 10 minuten pruttelen.
  6. Halveer de witlof, verwijder de harde kern en snij in reepjes.
  7. Pureer de soep en voeg een flinke scheut melk toe. Breng op smaak met zout en peper. Roer de witlof erdoor. Serveer met de quiche.