Skip to main content

Winterse Mediterrane stoof met boterbonenpuree en pijnboompitten

Vegetarisch, Vegan

  • Totale tijd 35 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 8 teentjes knoflook
  • 2 el rozemarijnnaaldjes
  • 1 el tijm (gerist)
  • 300 gram pastinaak
  • 300 gram regenboogpeen
  • 2 stengels bleekselderij
  • 400 gram gesneden groene kool
  • 2 blikjes boterbonen
  • 200 ml bonenvocht
  • citroensap (naar smaak)
  • 50 gram pijnboompitten

In Huis

  • olie om te bakken
  • 200 ml water
  • 0.5 blokje groentebouillon
  • 2 tl paprikapoeder
  • 2 el olijfolie (extra vierge)
icon package

Recept stappen

  1. Hak de knoflook fijn. Hak de rozemarijnnaaldjes fijn en ris de tijm.
  2. Verwarm de olie in een afdekbare braadpan of wok en fruit driekwart van de knoflook, de tijm en rozemarijn afgedekt zachtjes (!) 5 minuten. Pas op dat de knoflook niet verbrandt!
  3. Schil en snij de pastinaak en wortel in stevige frietformaat staafjes en de bleekselderij in maantjes. Schep de pastinaak, wortel en bleekselderij door de kruiden en bestrooi met peper en zout. Dek af en laat 5 minuten sudderen.
  4. Voeg de gesneden groene kool toe, samen met 200 ml water (bij 4p) en kruimel het halve (bij 4p) bouillonblokje erover. Roer goed en laat nog 15 minuten sudderen.
  5. Fruit de achtergehouden knoflook in een beetje olie in een soeppannetje. Voeg het paprikapoeder toe en fruit even zachtjes mee. Giet de bonen af maar let op (!), bewaar een beetje van het vocht. Voeg de bonen toe en warm door. Pureer samen met wat bonenvocht tot een gladde puree. Breng op smaak met een kneepje citroensap en de olijfolie extra vierge. Hou warm.
  6. Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan. Check of de groenten gaar zijn. Breng op smaak met wat citroensap, peper en zout indien nodig. Serveer met de bonenpuree en de pijnboompitjes.