Winterse Mediterrane stoof met een broodje, boterbonendip en raapsteelpesto

Vegan, Snel klaar

  • Totale tijd minuten
Winterse Mediterrane stoof met een broodje, boterbonendip en raapsteelpesto | Maaltijdbox recepten

Ingrediƫnten

In De Krat

  • 30 gram pijnboompitten
  • 8 teentjes knoflook (voor de stoof en bonenpuree)
  • 2 el rozemarijnnaaldjes
  • 400 gram pastinaak
  • 200 gram peen
  • 300 gram groene kool
  • 4 stuks ciabatta meergranen
  • 1 blikje boterbonen
  • 1 bosje raapsteel
  • 1 teentje knoflook voor de pesto

In Huis

  • olie om te bakken
  • 2 tl gedroogde tijm
  • 0.5 blokje groentebouillon
  • 2 tl paprikapoeder
  • kneepje citroensap (uit een flesje)
  • 2 el olijfolie (extra vierge)
  • naar smaak milde olijfolie voor de pesto
icon package

Recept stappen

  1. Bak de pijnboompitten een paar minuten in een droge afdekbare braadpan of wok (die gebruik je straks weer). Let op dat ze niet verbranden en laat afkoelen op een bordje.
  2. Hak intussen de knoflook fijn. Hak de rozemarijnnaaldjes fijn.
  3. Verwarm een flinke scheut olie in de pan van de pijnboompitten. Fruit driekwart(!) van de knoflook, de gedroogde tijm en rozemarijn afgedekt zachtjes (!) 5 minuten. Pas op dat de knoflook niet verbrandt!
  4. Schil en snij intussen de pastinaak en peen in Vlaams frietformaat. Voeg bij de kruiden en bestrooi met peper en zout. Dek af en laat 5 minuten zachtjes bakken. Schep tussentijds om.
  5. Snij de groene kool in repen en voeg na 5 minuten toe, samen met 200 ml water (bij 4p) en kruimel het halve (bij 4p) bouillonblokje erboven. Roer goed, dek weer af en laat nog 15 minuten pruttelen.
  6. Verwarm de oven voor op 180 graden en bak de broodjes in 8 minuten af.
  7. Giet de bonen af maar let op (!), bewaar het vocht. Fruit de achtergehouden knoflook in een soeppannetje in een beetje olie zachtjes en heel kort (tot de geur vrijkomt). Voeg het paprikapoeder toe en fruit kort mee. Voeg de helft(!) van de bonen bij de knoflook en warm zachtjes door. Pureer samen met een scheutje bonenvocht tot een gladde puree. Breng op smaak met een kneepje citroensap en de olijfolie extra vierge. Dek af om warm te houden. Roer de andere helft van de bonen bij de groentestoof en warm mee.
  8. Was de raapstelen en verwijder de worteltjes als die er zijn. Pureer, in het bakje van de staafmixer, de raapstelen met een teentje knoflook (groter of kleiner naar smaak) en voldoende milde olijfolie tot een pesto. Voeg de pijnboompitten toe en mix nog heel kort. Breng op smaak met peper, zout en een kneepje citroensap.
  9. Check of de groenten gaar zijn. Breng op smaak met wat citroensap, peper en zout indien nodig. Serveer met de bonenpuree, pesto en het brood in plakjes gesneden.