Winterse Mediterrane stoof met een broodje, boterbonendip en winterposteleinpesto

Vegetarisch, Vegan, Snel klaar

  • Totale tijd 35 minuten
Wk 8 mediterraanse winterstoof bonenpuree winterposteleinpesto ciabatta brood

Ingrediënten

In De Krat

  • 30 gram ongepelde amandelen
  • 8 teentjes knoflook voor de stoof en bonenpuree
  • 2 el rozemarijnnaaldjes
  • 1 el tijm (gerist)
  • 300 gram pastinaak
  • 200 gram regenboogpeen
  • 2 stengels bleekselderij
  • 400 gram groene kool
  • 4 stuks ciabatta meergranen
  • 1 blikjes boterbonen
  • 100 ml bonenvocht
  • citroensap (naar smaak)
  • 100 gram winterpostelein
  • 1 teentje knoflook voor de pesto

In Huis

  • flinke scheut olie om te bakken
  • 0.5 blokje groentebouillon
  • 2 tl paprikapoeder
  • 2 el olijfolie (extra vierge)
  • naar smaak milde olijfolie voor de pesto
icon package

Recept stappen

  1. Hak de amandelen grof en bak een paar minuten in een droge afdekbare braadpan of wok (die gebruik je straks weer).
  2. Hak intussen de knoflook fijn. Hak de rozemarijnnaaldjes fijn en ris de tijm. Doe de amandelen in een bakje.
  3. Verwarm een flinke scheut olie in de pan van de amandelen. Fruit driekwart(!) van de knoflook, de tijm en rozemarijn afgedekt zachtjes (!) 5 minuten. Pas op dat de knoflook niet verbrandt!
  4. Schil en snij intussen de pastinaak en peen in stevige frietformaat staafjes en snij de bleekselderij in (wat dunnere) staafjes. Schep de pastinaak, wortel en bleekselderij door de kruiden en bestrooi met peper en zout. Dek af en laat 5 minuten zachtjes bakken zonder aan te laten branden.
  5. Snij de groene kool in repen en voeg na 5 minuten toe, samen met 200 ml water (bij 4p) en kruimel het halve (bij 4p) bouillonblokje erover. Roer goed en laat nog 15 minuten sudderen.
  6. Verwarm de oven voor op 180 graden en bak de broodjes 8 minuten af.
  7. Giet de bonen af maar let op (!), bewaar een beetje van het vocht. Fruit de achtergehouden knoflook in een soeppannetje in een beetje olie zachtjes en heel kort (tot de geur vrijkomt). Voeg het paprikapoeder toe en fruit kort mee. Voeg de helft(!) van de bonen bij de knoflook en warm zachtjes door. Pureer samen met wat bonenvocht tot een gladde puree. Breng op smaak met een kneepje citroensap en de olijfolie extra vierge. Dek af om warm te houden. Roer de andere helft van de bonen bij de groentestoof en warm mee.
  8. Was de winterpostelein. Pureer (makkelijkst in het bakje van de staafmixer) de amandelen met de winterpostelein, een teentje knoflook (groter of kleiner naar smaak) en voldoende olijfolie om tot een pesto te komen. Breng op smaak met peper, zout en een kneepje citroensap.
  9. Check of de groenten gaar zijn. Breng op smaak met wat citroensap, peper en zout indien nodig. Serveer met de bonenpuree, pesto en het brood in plakjes gesneden.