Winterse salade van geroosterde spruitjes en zoete aardappel met geslagen ricotta en oregano-olie

  • Kooktijd 45 minuten
Week5 Winterse salade van geroosterde spruitjes en zoete aardappel met geslagen ricotta en oregano olie 1

Ingrediënten

In De Krat

  • paar takjes oregano
  • 600 gram spruitjes
  • 600 gram bataat
  • 2 stuks rode ui
  • 250 gram ricotta
  • 1 zakje veldsla

In Huis

  • 6 el olijfolie (milde)
  • 2 tenen knoflook
  • olijfolie om te bakken
  • 2 tl paprikapoeder
  • 1.5 stuks citroen
  • 1 klont boter
  • 2 el melk
  • 100 gram pecannoten
icon package

Recept stappen

  1. Zet een steelpannetje met een klein laagje water op en breng aan de kook. Ris de blaadjes oregano van de steeltjes en kook ze 5 seconden. Schep uit het water en spoel af met ijskoud water. Laat uitlekken en dep goed droog met een theedoek. Hak de oregano en meng door de olijfolie. Zet weg voor ongeveer 4 uur. Hoe langer hij trekt, hoe meer kleur er in de olie komt.
  2. Verwarm de oven voor op 200 graden. Haal indien nodig de buitenste bladeren van de spruitjes en snij grote exemplaren doormidden. Schil de bataat en snij deze in blokjes van 1 cm. Pers de knoflook.
  3. Meng in een kom de spruiten en bataat met de olijfolie, paprikapoeder, zout, peper en de geperste knoflook. Snij de citroen (1 voor 4p) in plakken van 1 cm en bewaar de kontjes. Knijp de kontjes uit over de groente. Leg de groenten op een met bakpapier beklede bakplaat en leg de citroenschijven erbovenop. Zet in de oven voor 30-40 minuten, totdat de groenten knapperig en gaar zijn.
  4. Snij de ui in halve ringen. Verwarm olie in een afdekbare koekenpan en bak de ui 2-3 minuten aan op hoog vuur. Draai het vuur zacht en voeg een klontje boter en een klein scheutje water toe. Laat 20 minuten afgedekt stoven en breng op smaak met peper en zout.
  5. Rasp de schil van een halve (bij 4p) citroen. Schep de ricotta in een mengkom en knijp de citroenhelft er boven uit. Voeg de melk, citroenrasp, peper en zout toe. Klop de ricotta met een garde luchtig. Schep in een bakje en verdeel de oregano-olie over de ricotta.
  6. Meng de groenten met de veldsla en de rode uien en verdeel over de borden. Breek de pecannoten grof en verdeel deze over de borden. Lekker met de uitgeknepen geroosterde citroenschijfjes. Serveer met de geslagen ricotta.
  7. Tip: Heb je nog kruiden uit de Krat over, maak hier dan een kruidenolie van net zoals de oregano-olie. Bewaar in een afgesloten flesje en hij kan heel lang gebruikt worden.