Winterse traybake met Za’atar, zelfgemaakte hummus en funky yoghurtsaus

Vegetarisch

  • Waarvan Oventijd minuten
  • Totale tijd minuten
Traybake met za'atar | Maaltijdbox recepten

Ingrediënten

In De Krat

  • 500 gram Frieslander aardappelen
  • 500 gram aardperen
  • 1 stuks venkel
  • 1 stuks witte ui
  • 1 stuks citroen (voor traybake)
  • 2 potjes kikkererwten
  • 500 gram paarse peen
  • 3 el tahin
  • 2 el citroensap (voor hummus)
  • 4 tl za'atar
  • 2 el koriander
  • 0.5 stuks rode peper
  • 150 ml yoghurt
  • 4 stuks flatbread

In Huis

  • olie om te bakken
  • 2 tl gedroogde tijm
  • 4 tenen knoflook (in de schil)
  • 1 tl komijnpoeder
  • olijfolie extra vierge
  • 1 teentje knoflook (geperst)
  • 2 el mayonaise
icon package

Recept stappen

  1. Verwarm de oven voor op 230 graden.
  2. Schil de aardappels. Boen de aardperen schoon en verwijder zo nodig harde uiteindes. Snij beide in wedges van ca. 1 cm breed. Verwijder het kontje en loof van de venkel en snij grof. Snij de ui in dunne parten. Meng in een grote mengkom en met een flinke scheut olie, peper, zout en de gedroogde tijm. Knijp de citroen erbij (gooi de schil niet weg!). Hussel goed om. Verdeel alvast over een met bakpapier beklede bakplaat (gebruik er 2 voor 4p indien nodig) en leg de uitgeknepen citroen erbij. Giet de kikkererwten af en leg de helft (!) ertussen.
  3. Schil de paarse peen en snij in frietformaat, meng met olie, zout en peper. Leg samen met de knoflooktenen (in de schil) naast de rest op de bakplaat. Bak 25-30 minuten in de oven. Hussel tussentijds.
  4. Maak hummus in de keukenmachine of het bakje van de staafmixer. Mix de overige (afgegoten) kikkererwten met de tahin, het citroensap, komijnpoeder, een flinke scheut olijfolie extra vierge, zout en peper. Pers de knoflook erbij. Serveer in een bakje, besprenkel met olie en strooi er een beetje van de za’atar overheen.
  5. Hak de koriander fijn (incl. dunne steeltjes). Verwijder de zaadlijsten van de rode peper (of laat deels zitten als je van pittig houdt) en snij in kleine stukjes. Roer de koriander, mayonaise en rode peper door de yoghurt. Breng op smaak met peper en zout.
  6. Haal de groenten en aardappels uit de oven en bestrooi met de rest van de za’atar. Warm het flatbread in 3-5 minuten op in de oven. Druk intussen de gepofte knoflookjes uit de schil, prak of snij fijn en roer door de yoghurt.
  7. Laat iedereen groenten en aardappels opscheppen en serveer de hummus, yoghurtsaus en flatbread erbij.