Skip to main content

Winterstoof met gemengde paddenstoelen en bataat-aardappelpuree

Vegetarisch

  • Totale tijd 45 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 1 stuk(s) Uien
  • 200 g Winterpeen
  • 500 g Witte bonita bataat
  • 600 g Aardappelen
  • 400 g Gemengde paddenstoelen
  • 60 g Gedroogde pruimen
  • 1 blokje(s) Paddenstoelenbouillon
  • 2 takje(s) Verse tijm
  • 300 g Seitan gehakt
  • 1 bosje(s) Peterselie
  • 50 ml Creme fraiche

In Huis

  • Olijfolie om te bakken
  • 2 teentje(s) Knoflook
  • 2 tl Bloem
  • 200 ml Rode wijn
  • 200 ml Kokend water
  • 1 blaadje(s) Laurier
  • 1 klontje(s) Boter
  • 1 scheutje(s) Melk
  • naar smaak Peper en zout
icon package

Recept stappen

  1. Let op je hebt vaker ui, aardappelen, tijm en crème fraîche nodig deze week.
  2. 1. Snij de ui in grove stukken en fruit 5 minuten zachtjes in olijfolie in een ruime stoofpan. Pers de knoflook en voeg toe. Breng op smaak met gemalen peper en zout. Snij de peen in plakjes van 0.5 cm (halveer de peen zo nodig in de lengte) en voeg toe. Bak zachtjes ca. 5 minuten mee. Schep af en toe om.
  3. 2. Schil ondertussen de bataat en aardappel en snij in stukken. Zet op in een laagje gezouten water en kook gaar in ca. 15 minuten.
  4. 3. Snij de paddenstoelen grof en bak 5 minuten mee met de peen en ui (heb je de paddenstoelen liever met wat meer beet, bak ze dan later apart op hoog vuur bruin en breng op smaak met een teentje knoflook en peper en zout en serveer ze er los bij).
  5. 4. Snij de gedroogde pruimen in vieren en meng met de bloem. Voeg de rode wijn, het water, het paddenstoelbouillonblokje, de gedroogde pruimen, de takjes tijm en het laurierblaadje toe bij de peen, ui en paddenstoel. Heb je geen rode wijn, doe dan iets meer water. Open de seitan verpakking en giet de marinade bij de stoof. Snij de seitan in stukken en voeg bij de stoof. Breng aan de kook en laat ca. 15 minuten zachtjes pruttelen. Roer af en toe om.
  6. 5. Giet de aardappel af en stamp met een klontje boter en een scheutje melk tot een gladde puree. Hak de peterselie fijn en roer er door, samen met peper en zout naar smaak.
  7. 6. Roer de crème fraîche door de stoof en breng zo nodig op smaak met peper en zout. Serveer met de puree.