Witlof-crèmesoep met kastanjechampignons op toast en een fris roodlof-koolrabi-appelslaatje

Vegetarisch

  • Totale tijd 45 minuten
Wk 53 witlof cremesoep kastansjechampignons op toast fris roodlof

Ingrediënten

In De Krat

  • 2 stuks sjalot
  • 1000 gram witlof
  • 2 stuks roodlof
  • 200 gram koolrabi
  • 2 stuks appel
  • 125 ml crème fraiche
  • 4 sneetjes pain au levain brood
  • 500 gram kastanjechampignons
  • 3 el peterselie
  • 50 gram rucola

In Huis

  • 2 teentjes knoflook
  • 50 gram boter om te bakken
  • 500 ml water voor de bouillon
  • 3 el olijfolie extra vierge (voor de dressing)
  • 1 el witte wijnazijn
  • 1 tl mosterd
  • 1 blokje bouillon
  • snufje suiker
  • snufje nootmuskaat
  • olie om te bakken
icon package

Recept stappen

  1. Snipper de sjalot en knoflook (zet de helft van beide weg voor later). Verhit de boter in een ruime soeppan en fruit hierin de helft(!) van de sjalot en knoflook op zacht vuur. Verwijder het hart van de witlof. Snij in stukken van 1 cm. Voeg toe en laat zachtjes smoren met het deksel op de pan.
  2. Verwarm het water voor de bouillon in een waterkoker.
  3. Maak in een slakom een dressing van olijfolie extra vierge, witte wijnazijn, mosterd, peper en zout.
  4. Verkruimel het bouillonblokje bij de witlof en schenk het water erbij, breng aan de kook en laat het geheel ca. 10 min koken op laag vuur.
  5. Verwijder het hart van de roodlof en snij in ringen. Schil de koolrabi en snij de koolrabi en appel in blokjes van 1 cm. Meng door de dressing.
  6. Pureer de witlof met een staafmixer of in een blender en voeg suiker (naar smaak) en de crème fraîche toe. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  7. Snij het brood in sneetjes en rooster om de beurt in de broodrooster (of leg onder de grill). Leg op een bord en besprenkel met wat olijfolie extra vierge.
  8. Snij de champignons in plakjes. Verhit olie in een koekenpan en bak de champignons op hoog vuur. Voeg als ze beginnen te slinken de andere helft van de sjalot en knoflook toe. Bak een paar minuten tot de sjalotjes zacht zijn. Hak de peterselie fijn en meng door de champignons. Breng op smaak met zout en peper.
  9. Meng de rucola vlak voor serveren door de salade.
  10. Serveer de witlof-crèmesoep met de toast met champignons en de salade als frisse toon.
  11. Heb je nog een dessertwijntje over van het kerstdiner (bij voorkeur een PX sherry), druppel dan vlak voor het serveren wat in de witlofsoep.