Skip to main content

Witlof met ham en kaas

Varken

  • Totale tijd 45 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 800 g Nicola aardappelen
  • 4 stuk(s) Witlof
  • 2 stengel(s) Lente-ui
  • 360 g Hamblokjes

In Huis

  • 100 g Geraspte kaas
  • 1 teentje(s) Knoflook
  • 2 el Olie
  • naar smaak Peper
  • naar smaak Zout
  • 1 el Boter
  • 2 el Bloem
  • 200 ml Melk
icon package

Recept stappen

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  2. Zet alvast een pan met water op voor de aardappels. Was de aardappels en snij in kleine stukjes van circa 2 cm (met schil). Kook in circa 10 minuten beetgaar.
  3. Snij de kontjes van de witlof en snij dan elke witlof in ringen. Haal eventueel uit de laatste ringen nog het binnenste harde hart deel (sommige mensen vinden dat hart juist erg lekker!)
  4. Hak de knoflook fijn. Verwarm in een wok 2 el olie en voeg daar de witlof aan toe. Roer even goed om en voeg dan de knoflook toe. Laat onder af en toe roeren een tijdje sudderen tot beetgaar.
  5. Snij intussen de lente-ui in ringetjes.
  6. Zodra de witlof goed is geslonken maak je hem op smaak met peper en zout. Roer de lente-ui en de ham erdoorheen en doe het geheel over in een grote ovenschaal.
  7. Maak dan in de wok een snelle roux. Smelt de boter en voeg daar de bloem aan toe. Roer tot een gebonden substantie en voeg dan langzaam de melk al roerend toe tot een vrij dikke saus. Voeg dan 2/3e van de geraspte kaas toe en roer goed om. (Je kan de roux ook vervangen door wat creme fraiche als je dat hebt, meng dan daar 2/3e van de kaas doorheen).
  8. Roer nu de saus en de gare aardappelstukjes door de witlof en ham in de ovenschaal (door elkaar husselen met 2 lepels werkt het makkelijkst). Strooi de rest van de kaas eroverheen en zet gedurende 10 minuten in de oven zodat er een korstje op komt. Zet evt. nog even de grill erbij aan.
  9. Tip: als je niet zo van witlof houdt, snij de ringen dan zeer fijn en roerbak de witlof wat langer en dus gaarder. Dan valt die minder op in de ovenschotel!