Skip to main content

Witlof met ham, kaas, lenteui, zure room en veldsla

Varken

  • Totale tijd 45 minuten

Ingrediënten

In De Krat

  • 800 gram Nicola aardappels
  • 6 stronken witlof
  • 4 stengels lente-ui
  • 300 gram hamblokjes
  • 150 gram oude kaas
  • 125 ml zure room
  • 75 gram veldsla

In Huis

  • olie om te bakken
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl suiker
  • 1 kneepje citroensap
  • snufje nootmuskaat
  • simpele vinaigrette, naar smaak
icon package

Recept stappen

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  2. Zet een pan met een laagje water met zout op voor de aardappels. Was de aardappels en snij in kleine stukjes van ca. 2 cm (met schil). Kook in ca. 10 minuten beetgaar.
  3. Snij het kontje van de witlof. Haal als je helemaal geen bitter wil het hart eruit. Snij in kwarten en dan in reepjes.
  4. Verwarm in een pan wat olie en roerbak de witlof. Hak de knoflook fijn en voeg toe. Laat onder af en toe roeren ca. 5 minuten sudderen tot beetgaar.
  5. Snij de lente-ui in ringetjes.
  6. Breng de witlof als deze geslonken is op smaak met peper en zout, de suiker en een kneepje citroensap. Roer de lente-ui, blokjes ham en de aardappel erdoorheen.
  7. Rasp de kaas. Meng in een bakje de helft(!) van de geraspte kaas met de zure room en een snufje nootmuskaat. Roer dit door de warme witlof heen.
  8. Doe het geheel in een ovenschaal. Strooi de rest van de kaas eroverheen en zet gedurende 10 minuten in de oven zodat er een korstje op komt. Zet evt. nog even de grill erbij aan.
  9. Maak de veldsla aan met een simpele vinaigrette, bijv. 3 el olie, 1 el azijn, 1 tl mosterd, peper en zout. Serveer bij de ovenschotel.