Witlofovenschotel met appel, brie, walnootjes en spinaziestamppot

Vegetarisch

  • Waarvan Oventijd 15 minuten
  • Totale tijd 50 minuten
Wk 51 Witlof ovenschotel appel brie walnoot spinazie

Ingrediënten

In De Krat

  • 300 gram bataat
  • 1000 gram aardappelen (Doré)
  • 6 stronkjes witlof
  • 1 stuks appel
  • 200 gram brie
  • 2 tl tijm (gerist)
  • 80 gram walnoten
  • 4 stengels bleekselderij
  • 250 gram spinazie

In Huis

  • om in te bakken olijfolie
  • 50 ml water
  • klontje boter
  • scheutje melk (optioneel)
  • snufje nootmuskaat (optioneel)
icon package

Recept stappen

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Schil de bataat en aardappelen en snij is grove stukken. Zet op in een laagje gezouten water en kook in 15-20 minuten gaar.
  3. Snij de kontjes van de witlof en snij in de lengte doormidden. Laat het binnenste zitten om de stronkjes bij elkaar te houden.
  4. Verhit olie in een grote afsluitbare koekenpan en bak de witlof 2 minuten aan op middelhoog vuur op de platte kant.
  5. Voeg de aangegeven hoeveelheid water toe en laat 4 min afgedekt smoren.
  6. Was de appel, verwijder het klokhuis en snij in dunne plakjes.
  7. Leg de witlof in een ingevette ovenschaal met de platte kant omhoog. Bestrooit met zout en peper. Leg de plakjes appel erop. Snij de brie in dunne plakjes en verdeel over de ovenschaal. Ris de tijm eroverheen. Hak de walnoten grof en strooi eroverheen. Schuif in de oven voor 10-15 minuten.
  8. Snij de bleekselderij in halve maantjes.
  9. Giet de aardappelen af en bewaar wat kookvocht. Stamp met de bleekselderij en een klontje boter en evt. scheutje kookvocht of melk tot smeuïg. Zet de stamp terug op laag vuur, roer de spinazie er beetje bij beetje doorheen en laat slinken. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat als je dat in huis hebt.
  10. Haal de witlofschotel uit de oven. Serveer met de spinazie-stamp.