Witlofplaattaart met ricotta en ui, koolrabi-bataatsoep en een frisse salade van peer, sinaasappel, veldsla en kervel

Vegetarisch

  • Totale tijd 50 minuten
20210113 Food De Krat 2021

Ingrediënten

In De Krat

  • 1 el geriste tijm
  • 4 stronkjes witlof
  • 1.5 stuks rode ui
  • 2 stuks koolrabi
  • 200 gram bataat
  • 1 zakje veldsla
  • 1 stuks peer
  • 1 bosje kervel

In Huis

  • 1.5 rol bladerdeeg (of diepvriesbladerdeeg)
  • 6 el olijfolie
  • 1 el honing
  • 1 el mosterd
  • 2 stuks rode sinaasappel
  • olie om te bakken
  • 1 tl kerriepoeder
  • 2 teentjes knoflook
  • 800 ml kokend water
  • 200 ml melk (optioneel)
  • 2 stuks bouillonblokje
  • 250 gram ricotta (optioneel)
icon package

Recept stappen

  1. Haal de bakplaat uit de oven en verwarm voor op 200 graden. Rol het bladerdeeg met bakpapier uit op de bakplaat, prik met een vork wat gaatjes en laat een beetje op kamertemperatuur komen. Gebruik straks wat over is aan de uiteinden om soepstengels van te maken.
  2. Meng in een ruime mengkom de olijfolie, honing en mosterd. Ris de tijm erbij. Pers een halve sinaasappel (bij 4p) erbij en bewaar de rest van de sinaasappel voor de sla.
  3. Snij het uiterste kontje van de witlof en snij in de lengte in 4 kwarten. Verwijder indien gewenst het hart (maar probeer dat wel te doen op een manier dat ze niet helemaal uit elkaar vallen). Snij 2/3 van de rode ui in halve ringen en snipper de rest voor de soep.
  4. Meng de witlof en uienringen in een mengkom met de dressing en duw met je vingers de dressing een beetje tussen de blaadjes witlof.
  5. Verdeel de witlof op het bladerdeeg en duw de uienringen er een beetje tussen. Snij het niet gebruikte deel van het bladerdeeg in repen van 2 bij 12 cm. Bestrijk met olie, bestrooi met peper en zout en twist losjes. Bak de plaattaart met soepstengels ernaast gedurende 30-35 minuten in de oven.
  6. Zet de waterkoker aan.
  7. Fruit de gesnipperde ui in wat olie in een soeppan. Voeg de kerriepoeder toe. Hak de knoflook grof en voeg toe. Schil de koolrabi, het draderige deel aan de onderkant extra goed. Bewaar het loof als dat er goed uitziet. Snij koolrabi in blokken en het blad en de stengels grof. Schil en snij de bataat in stukken. Voeg allemaal bij de ui als die glazig is, samen met het kokende water, de melk en de bouillonblokje(s). Kook in ca. 15 minuten gaar. Pureer als alles gaar is glad met de staafmixer. Breng op smaak met een kneepje citroensap en peper uit de molen.
  8. Maak een simpele vinaigrette (bij 4p) van 2 el olie, 1 el wijnazijn, 0.5 tl mosterd, peper en zout. Was de veldsla met behulp van een slacentrifuge. Schil de peer en snij in stukjes. Snij ook wat over is van de sinaasappel in stukjes. Meng bij de vinaigrette.
  9. Haal de witlofplaattaart uit de oven en verdeel er eventueel ricotta over. Hak de kervel grof. Garneer de soep en/of plaattaart ermee en doe de rest in de salade.