Dit is ons receptenarchief t/m 2023. Heb je al een box? Log in met je bestaande e-mailadres in de Crisp app om ‘m daar te beheren.

Zalmburger met bietenborani, geroosterde venkel en aardappels

Vis

  • Totale tijd minuten
Bietenborani | Maaltijdbox recepten

Ingrediënten

In de box

  • 1 stuks venkel
  • 1200 gram Nicola aardappelen
  • 800 gram rode bieten
  • 400 gram zalmparures
  • 15 gram dille (gesnipperd)
  • 10 gram bieslook (gesnipperd)
  • 1 stuks sjalot
  • 150 ml yoghurt
  • naar smaak rucola

In Huis

  • olie om te bakken
  • 100 ml water (voor de bieten)
  • 1 tl honing
  • 2 tl mosterd
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el rode wijnazijn
  • 2 el olijfolie extra vierge
  • naar smaak mayonaise
  • wasabi (optioneel)
icon package

Recept stappen

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Verwijder het kontje en het loof van de venkel en snij in dunne plakken. Was de aardappelen en snij in wedges. Meng beide in een mengkom met olie, peper en zout. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ca. 25 minuten in de oven. Schep halverwege om.
  3. Schil de bieten en snij in echt kleine blokjes van max. 1 cm. Verhit een scheutje olie in een afdekbare hapjespan of wok en bak de blokjes even aan. Voeg de aangegeven hoeveelheid water toe, dek af en laat zachtjes gaar smoren in 15-20 minuten. Roer af en toe en zorg dat het niet aanbakt.
  4. Dep de zalm droog met keukenpapier. Doe in de keukenmachine (of het bakje van de staafmixer) en hak grof. Hak de dille en bieslook fijn. Snipper de sjalot. Doe de zalm in een mengkom en voeg 2/3e(!) van de dille, alle bieslook en de sjalot bij de zalm, samen met de honing, mosterd, zout (0,5 tl bij 4p) en peper naar smaak. Meng goed en maak 1 burger p.p. Laat even opstijven in de koelkast.
  5. Pers de knoflook in een kommetje en druk er 0,5 tl zout (bij 4p) met een lepel doorheen. Meng de rode wijnazijn en olijfolie extra vierge erdoor.
  6. Check of de bietjes beetgaar zijn. Laat eventueel vocht nog verdampen. Doe ze in een schaal en laat een beetje afkoelen.
  7. Verwarm olie in een koekenpan en bak de zalmburgers 3-4 min per kant.
  8. Meng de overgebleven dille samen met de dressing en de yoghurt door de bietjes. Hak een handje rucola grof en meng erdoor. Breng op smaak met peper.
  9. Serveer de burgers met de bietenborani, geroosterde venkel en aardappeltjes met eventueel wat mayonaise.
  10. Culi-tip: Meng wat wasabi door de mayo voor extra pit.